Ik werk in…

Ga verder

De inhoud van de site wordt gewijzigd op basis van je type bedrijf 

Witte asperges uit volle grond. Dat is al 30 jaar een van de nevenactiviteiten van melkveebedrijf Van Roey uit De Kempen. Van april tot eind juni wordt daar met de grootste zorg een bescheiden 9 hectare van het witte goud geteeld. Piepend vers, heerlijk knapperig én zoeter dan andere asperges. Door hun uitzonderlijke kwaliteit mocht teler Johan Van Roey ze jaren geleden zelfs leveren aan de toenmalige koning Albert en koningin Paola.

Waarom verbouwt een melkveebedrijf ook asperges?

Johan: ‘Daar zijn we 30 jaar geleden mee gestart, toen het Europese melkquotum werd ingevoerd. Die extra tak moest zorgen voor wat extra inkomen.’

Welke asperges kweken jullie?

Johan: ‘Alleen witte asperges uit volle grond. We hebben vroege rassen zoals Gijnlim tot de iets latere rassen Grolim, Thielim en Rhapsody. Die hebben wat meer tijd nodig: ze zijn iets later en iets dikker.’

Het aspergeseizoen loopt in principe van half april tot eind juni. Toch zijn asperges vaak heel het jaar door te verkrijgen. Bieden jullie ze ook aan buiten het seizoen?

Johan: ‘Neen. Alleen in het seizoen. Ik laat de natuur beslissen. Bij zonnig weer start het seizoen wat vroeger, bij regen duurt het soms tot eind april voor ze uitkomen.’

Hoe komt het dat jullie asperges van uitzonderlijke kwaliteit zijn?

Johan: ‘De grond, hé. Ik ben gezegend met goeie grond. Die zorgt voor de zoetere smaak. Ik leg er ook plastic over, voor de warmte. Dat houdt de asperges mals.

Waarom werk je samen met Fresh from the Farm?

Johan: ‘Zij leveren aan de winkels, de groothandels en de restaurants. Ze moeten al rondrijden voor hun eigen producten, dus nemen ze die van mij ook mee. Heel praktisch, dan moet ik dat zelf niet doen en de mensen die mijn asperges willen, moeten geen halve dag rijden om ze te komen halen. Voor mij mag Fresh from the Farm zeker nog groeien.’

Waar moeten chefs op letten als ze asperges aankopen en bewaren?

Johan: ‘Dat ze vers zijn, hé. Als ze er fris uitzien en als ze piepen als je ze tegen elkaar wrijft, zijn ze goed. Als ze 2 dagen gewoon bloot liggen, zijn ze al niet meer schoon. Je moet ze zeker vochtig en fris bewaren. In een vochtige handdoek in de frigo of in de koeling. En ze zo snel mogelijk verwerken.

Heb je nog een bereidingstip voor de chefs?

Johan: ‘Er zijn zoveel manieren om asperges klaar te maken. Hoe simpeler, hoe beter. Bakken in de pan. Met goeie boter. Dat geeft een andere smaak. Want door ze te koken gaat er eigenlijk al veel vocht verloren.