Ik werk in…

Ga verder

De inhoud van de site wordt gewijzigd op basis van je type bedrijf 

Het korte seizoen maakt asperges een gewild gerecht op iedere menukaart. Dus hoe mooi zou het zijn als je dit seizoen iets kunt verlengen?

1) Goed opgedroogd

1) Goed opgedroogd

Het gebeurt nog niet zo vaak, maar asperges zijn prima te drogen. Bij deze techniek wordt het vocht uit de groente getrokken, wat een langere houdbaarheid geeft. Vacuüm, koel en droog kunnen de asperges maanden bewaard worden. Daarnaast blijven alle voedingsstoffen behouden als je droogt onder 70 C. Drogen gebeurt in een droogmachine en duurt dan – afhankelijk van de temperatuur – 4 tot 8 uur. De  gedroogde asperges kun je daarna verwerken in bijvoorbeeld soep, pasta of risotto.

2) Aspergepickles

2) Aspergepickles

Wat met augurk kan, kan met asperges ook! Met zout en azijn kun je asperges eenvoudig inmaken. Je kunt er, naar eigen smaak, ook andere groenten en kruiden aan toevoegen. Denk aan Spaanse peper voor wat extra pit of laurier of tijm. Kook de asperges eerst in zout water. Zodra ze zijn afgekoeld kun je ze samen met azijn in een pot doen. Maak deze daarna luchtdicht. Op deze manier blijven de asperges 3 maanden houdbaar. Na opening is de houdbaarheid wel beperkt. Ingemaakte asperges passen goed in een salade, op een burger of op een borrelplankje.

3) Ga voor groen

3) Ga voor groen

In tegenstelling tot witte asperges zijn groene asperges wél het hele jaar door verkrijgbaar. Groene asperges zijn van zichzelf krachtiger en kruidiger van smaak omdat ze langer aan de wortel van de plant blijven zitten. Daardoor bevatten ze meer vitamines dan witte asperges. En je hoeft ze niet te schillen! Vervang de witte asperges in je klassieke gerechten eens door groene. Wat dacht je van groene aspergesoep? Of groene asperges met een dip van hollandaisesaus?