Menu
Punten

De huidige crisis treft vooral onze senioren.  Als risicogroep moeten ze speciale bescherming krijgen, hierdoor wordt hun sociale contact heel erg beperkt, terwijl dit net zo belangrijk is voor hen. Op lange termijn kan dit leiden tot vereenzaming en depressie. Daarom bieden wij graag enkele tips aan om de sociale contacten van je bewoners te onderhouden, uiteraard nemen we hierbij de nodige voorzorgsmaatregelen rond social distance in acht.
 

Tips die kunnen aangepast worden aan de specifieke situatie

We zijn ons ervan bewust dat niet alle tips in alle instellingen toegepast kunnen worden.  Je kan ze daarom makkelijk aanpassen zodat ze ook werken in jou instelling. Zo kan je de bewoners terug wat contact met anderen bezorgen.

Tip 1: Gezellig samenzijn in de gang

Tip 1: Gezellig samenzijn in de gang

Heel dikwijls grenzen de kamers van de bewoners aan elkaar maar is er een veilige afstand tussen de deuren van de kamers.

De bewoners kunnen hun stoel in de deuropening zetten, op deze manier kunnen ze gezellig met elkaar praten zonder direct contact te hebben met elkaar.  Een bijzettafeltje kan hier ook zorgen als extra veiligheidsbarrière.

Afhankelijk van de structurele condities, kunnen grotere of kleinere groepen elkaar in de gang zien en spreken. Je kan ook verschillende activiteiten aan tafel doen: 

  • Het serveren van de maaltijden
  • Bordspellen zoals bingo of een kennisquiz
  • Het delen van herinneringen, met behulp van memokaarten
  • Luisteren naar muziek of audioboeken

Het is ook gemakkelijker voor het personeel om in een gang of soortgelijke ruimte te werken, om meerdere bewoners tegelijk aan te spreken en tegelijkertijd een veilige afstand te bewaren.

Tip 2: Maak nieuwe vriendschappen door te corresponderen per brief

Tip 2: Maak nieuwe vriendschappen door te corresponderen per brief

Ontwaak oude tradities en organiseer een postsytseem binnen je faciliteit. Een foto, een ansichtkaart of zelfs een eenvoudig vel papier; elk medium kan door de bewoners worden gebruikt om met elkaar te communiceren. Hieronder kun je zelf een briefkaartformaat downloaden en afdrukken.

Download
Tip 3: Geef je bewoners leuke (foto-)uitdagingen

Tip 3: Geef je bewoners leuke (foto-)uitdagingen

Je hebt misschien de laatste weken al wel enkele foto-uitdagingen gezien op sociale media, zoals een foto van jezelf in een fictief vliegtuig, vakantiefoto’s in je eigen woonkamer etc.

Maak leuke en gekke foto’s samen met de bewoners, zij kunnen deze dan naar hun familie sturen, of je  kan ze ophangen en zo de leefruimtes opvrolijken.

Gegarandeerd plezier, zowel voor de bewoners als voor het personeel!

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu