Menu
Punten

Toen bij Yves Meersman (60) 8 jaar geleden de Ziekte van Parkinson werd vastgesteld, bleef hij niet bij de pakken neerzitten.

Integendeel, hij verdiepte zich in functionele voeding voor parkinsonpatiënten en lanceerde samen met een team: Parki’s Kookatelier - een uniek, wetenschappelijk onderbouwd voedingsconcept om lotgenoten met geur-, smaak-, kauwproblemen te helpen.

"Koken is een kunst, functioneel koken een wetenschap."

"Koken is een kunst, functioneel koken een wetenschap."

Yves Meersman: "We tonen patiënten en hun omgeving hoe ze toch smakelijk kunnen koken in functie van hun beperkingen. De consistentie van de voeding aanpassen aan de slikproblematiek is hierbij belangrijk: hoe erger het probleem, hoe dunner de consistentie moet zijn, en hoe meer u de structuur moet aanpassen."

"Fingerfood is voor mij eerder tremorfood. U moet het kunnen vastnemen: het helpt om de afstand van bord naar mond eenvoudig te overbruggen. Voor mensen met ernstige slikproblemen is deze consistentie nog te vast. Smaak is natuurlijk óók heel belangrijk. Hoe meer u voeding manipuleert tot een slappe voeding, aangepast aan de kauwproblematiek, hoe meer smaakverlies."

"Door te malen en mengen, verandert de smaak. Daar zijn oplossingen voor. Zoals een aangepaste bereidingstechniek, of een infusie van smaken. Primerba is bijvoorbeeld prima geschikt om smaak toe te voegen. Dat is ook mijn gouden smaaktip: breng op het einde van de bereiding uw gerecht definitief op smaak met een extra smaakboost."

Over Yves Meersman

Over Yves Meersman

  • Yves Meersman (60 jaar), parkinsonpatiënt sinds 2009
  • Zijn eerste wetenschappelijke kookgids ‘Als eten moeilijker wordt…’ verscheen in 2015 en won 4 awards.
  • Dieetkok, culinair raadgever, auteur en bezieler van Parki’s Kookatelier (www.parkiskookatelier.be)

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu