Menu
Punten

Als chef weet je dit natuurlijk al langer maar nu heeft ook de Hoge Gezondheidsraad het opnieuw bevestigd. Groenten zijn belangrijk voor een evenwichtige voeding. De HGR raadt aan elke dag minstens 300 gram groenten te eten. Hoe kunnen chefs deze richtlijn tegemoetkomen?
 

Zet in op groenten

De HGR heeft een aantal vuistregels opgesteld, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Eén van de prioriteiten: groenten. Ze raden aan elke dag minstens 300 gram rauwe of bereide groenten te eten. Daarbij is het ook belangrijk te variëren en je te laten leiden door het seizoen en lokale producten. Ook volle graanproducten, fruit, peulvruchten, noden en zaden scoren goed.

Groenten in alle vormen en smaken

De trend is al een paar jaar aan een stevige opmars bezig: gasten willen meer groenten en minder vlees eten. Hoe kan jij hier als chef slim op inspelen?

  1. Lagere kostprijs: Groenten helpen je om de food cost binnen de perken te houden. Ze maken (minstens) een derde uit van het bord maar vertegenwoordigen maar een vijfde van de kosten.

  2. Altijd voorhanden: Je kan werken met verse groenten, diepvriesgroenten, groenten in bokaal, groentesapjes, soep vol lekkere groentjes,... 

  3. Kies waar het kan voor seizoensgroenten: Een gemakkelijke en kostenefficiënte manier om het hele jaar lang variatie in je menu te brengen.

  4. Varieer je presentatie: Door verschillende snijstijlen te gebruiken: de ene groente in grove stukken, de andere in julienne bijvoorbeeld. Of speel met verschillende texturen: puree, crunchy groenten met een korst, poeders, gekookte groenten,...

  5. Tover groenten om tot echte smaakbommetjes: Met de nodige kruiding, bijvoorbeeld met het Knorr Primerba-gamma of de Knorr Professional Specerijenpurees.

  6. Zet groenten centraal: Stel groenten centraal in je gerechten in plaats van het vlees. Wat dacht je van een ‘risotto met bospaddenstoelen en rucola’ of ‘gegrilde seizoensgroenten, pasta en geitenkaas’?
Groentekalender

Groentekalender

Download de groentekalender hieronder om te weten te komen welke groenten je best in welk seizoen kookt. Zo bied je seizoensgebonden gerechten aan aan je bewoners. Goed voor jou, voor hen en voor de planeet!

Download de kalender
Nog op zoek naar inspiratie?

Nog op zoek naar inspiratie?

Download de brochure
Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu