Menu
Punten

Immaculata is het woonzorgcentrum gelegen in de gemeente Edegem. Het keukenteam – 12 voltijds equivalenten sterk – zorgt dagelijks voor de maaltijden van 190 bewoners en een vijftigtal externe klanten die komen eten in het lokaal dienstencentrum. Een goede voeding beschouwt men als een essentiële voorwaarde voor een goede gezondheid, een snel herstel, een betere weerstand en het welzijn van de bewoners. En dat is geen loze slogan! Voor het ontbijt is er een ontbijtbuffet, aangeboden door de gastvrouwen. Voor het middagmaal en het avondmaal bepalen de bewoners mee de samenstelling van de menu’s en kunnen ze kiezen tussen een suggestiemenu en een trendmenu.

We spraken met Katrien Docx, verantwoordelijke voeding en coördinator van de facilitaire diensten.

Twaalf voltijdse equivalenten, dat is best een behoorlijk grote keukenbrigade!

Twaalf voltijdse equivalenten, dat is best een behoorlijk grote keukenbrigade!

Dat klopt, bovendien wordt onze keukenbrigade extra ondersteund door een diëtiste, die rekening houdend met de voedselvoorkeuren van onze bewoners, de menu’s mee samenstelt. Wij opteren ervoor om zo weinig mogelijk diëten toe te passen. Enkel indien levensnoodzakelijk wordt dit toegepast (bv. in geval van nierdialyse, een allergie, … ). Maar met 190 bewoners, 50 externe klanten plus het personeel en de bezoekers ligt er dan iedere dag ook heel wat werk op de plank!

Aan iedere feestdag gaat een hele voorbereiding vooraf

Carnaval is één van de vele feestdagen op jullie kalender. Doen jullie dan iets speciaals?

Aan iedere feestdag gaat een hele voorbereiding vooraf. Op basis van de input van de bewoners stellen we twee feestmenu’s samen die we dan bespreken met het animatieteam. Zij putten er inspiratie uit om de menukaarten uit te tekenen, aangepaste placemats en servetten te voorzien, enz. Kortom, samen maken we er iedere keer een echt feest van.

Moeten de bewoners op voorhand hun keuze maken uit de menu’s of hoe werken jullie?

De bewoners kiezen hun menu de dag zelf op basis van foto’s van de gerechten. En de menu’s zijn niet te nemen of te laten. Ze mogen gerust de groenten van de suggestiemenu combineren met het vlees van de trendmenu, die keuzemogelijkheid wordt enorm geapprecieerd.

Voorzien jullie ook alternatieven voor bewoners met speciale behoeften?

Uiteraard houden we steeds rekening met de behoeften van onze bewoners die een speciaal dieet moeten volgen, dat is logisch. Maar sinds vorig jaar experimenteren we ook met speciale hapjes en maaltijden voor bewoners die te kampen hebben met slikproblemen. Iedereen was heel tevreden over de bereidingen op basis van Knorr Textuur en Knorr Bereiding voor Terrines, Soufflés en Gratins van Unilever Food Solutions  en we beslisten dat dit in 2019 een belangrijk aandachtspunt wordt in onze keuken.

De bewoners hebben bij jullie veel inspraak in de samenstelling van de maaltijden. Merken jullie een evolutie in hun suggesties?

Niet echt. Het zijn vooral de klassiekers uit oma’s keuken die iedere keer opnieuw terugkomen: tomatensoep met ballekes, stoofvlees, vol-au-vent en mosselen. Omdat afwisseling belangrijk is, zetten we regelmatig meer gedurfde en meer exotische gerechten op de kaart. De appreciatie van onze bewoners bepaalt dan of die nieuwe bereidingen blijvers worden of niet.

Tot slot, wat is de lievelingsmaaltijd van jullie bewoners?

Zonder enige twijfel mosselen. Op hun verjaardag mogen de bewoners vrij kiezen en we stellen vast dat de mosselen al jarenlang los op nummer één staan!

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu