Menu
Punten

🌍 Waarom voedselverspilling verminderen?

Voedselverspilling heeft een enorme impact op onze planeet:

  • 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen
  • 28% van het wereldwijde landgebruik
  • 25% van het wereldwijde verbruik van zoet water

Door voedselverspilling te verminderen, beschermen we natuurlijke hulpbronnen én verbeteren we de rendabiliteit van professionele keukens.

Een wereldwijde inzet voor een duurzaam voedselsysteem

Bij Unilever streven we ernaar een positieve kracht te zijn in de foodservice-sector. We combineren groei en innovatie met een positieve impact op mens en planeet. Onze doelstellingen:

  • Voedselverspilling halveren
  • Meer plantaardige menu-opties ontwikkelen
  • De voedingswaarde van gerechten verbeteren

Zo bouwen we mee aan een voedselsysteem dat in 2050 10 miljard mensen kan voeden, zonder de aarde uit te putten.

 

6 Praktische tips om voedselverspilling in de keuken te verminderen

Tip 1. Hergebruik ingrediënten

Tip 1. Hergebruik ingrediënten

Maak je menu eenvoudiger en gebruik dezelfde ingrediënten in meerdere gerechten. Bijvoorbeeld: bloemkool is perfect voor soep, curry of gegrild als ‘steak’.

Tip 2. Duik in de vuilcontainer

Tip 2. Duik in de vuilcontainer

Je hoeft niet letterlijk in de vuilnisbak te duiken, maar kijk goed naar wat vaak wordt weggegooid.
Zijn de porties te groot? Te veel gerechten op het buffet?
Pas portiegroottes aan of bied bijgerechten optioneel aan.

Tip 3: Gebruik restjes creatief

Tip 3: Gebruik restjes creatief

Gooi groenterestjes niet weg! Aspergeschillen of broccolistelen zijn ideaal voor soep of bouillon.

Andere ideeën: frittata, quiche, quesadilla of tortilla.

Tip 4. Bied een doggybag aan

Tip 4. Bied een doggybag aan

Waarom zou je eten weggooien dat gasten misschien graag mee naar huis nemen? Wie weet trek je hiermee twijfelende gasten over de streep om toch een extra gerecht of gang te bestellen. Zorg wel dat dit duidelijk gecommuniceerd wordt. ​​​​​​​​

 Tip 5. Maak een composthoop voor je moestuin

Tip 5. Maak een composthoop voor je moestuin

Recycle je groente- en fruitafval door een composthoop te maken.

Het vermindert je afval en je krijgt er aarde voor je moestuin of groentetuin voor terug. Ook leuk om gasten over dit circulaire proces te vertellen.

Tip 6. Check de THT regelmatig

Tip 6. Check de THT regelmatig

Zorg dat er (een vast) iemand dagelijks de houdbaarheidsdata checkt op alle (verse) producten in de koeling en opslag.

Plan gerechten op basis van de THT of bied een gerecht van de dag tegen een mooie prijs.

🌍 Meer weten?

Ontdek hoe wij bijdragen aan een duurzamere toekomst door onze website te bezoeken of onze duurzaamheidsengagementen te bekijken.

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu