Ik werk in…

Ga verder

De inhoud van de site wordt gewijzigd op basis van je type bedrijf 

Leuke weetjes

 

Krachtpatser

Rodekool is een van de oudste (sluit)koolsoorten, traditioneel in Noord-Holland geteeld. Dat zie je terug in de rasnamen als Langedijker Herfst en Langedijker Bewaar. Krachtpaters avant la lettre, trotseert de kool barre weersomstandigheden, blijft eeuwig houdbaar, bevat rauw zelfs ietsje meer vitamine C dan een sinaasappel en maakt door zijn knalkleur een plaatje van je gerecht.

Zoetzuur

Zoetzuur

Honing of de bekende appel versterken de van nature zoete smaak, terwijl zuur van citroen of azijn een kick geeft. Dat zuur ‘gaart’ de bladeren en maakt ze zachter. Ook de kleurstof verandert van paarsblauw in felroze. De zoetste bladeren zitten net onder de buitenste, dichter bij de kern worden ze houterig, gebruik de laatste vooral om in te maken.

 

Queen of kool

Rodekool is door zijn veelzijdigheid altijd ‘cool’. Of je ‘m nu rauw en dungesneden verwerkt in een Aziatische ‘coleslaw’ met komijn en koriander, roerbakt met dragonazijn voor in een linzensalade met blauwe kaas, of er een kruidige soep van staaft met verse gember en een snufje piment.

Tip

Doe het eens anders en fermenteer de bladeren. Het smaakvolle sap dat vrijkomt gebruik je om in te maken, als basis voor een bijzondere gastrique, of als frisse ondertoon in een fond.