Ik werk in…

Ga verder

De inhoud van de site wordt gewijzigd op basis van je type bedrijf 

Van blad tot dressing en alles wat daar tussenin zit, een salade is een complexe constructie van ingrediënten. Elk component draagt bij aan de compositie en laat het seizoen, de herkomst en de signatuur van de maker spreken. Deze anatomie geeft de bouwstenen voor een goede (maaltijd)salade. Laat je vooral inspireren en zoek de grenzen op.

1. Blad

1. Blad

De basis van de salade is het blad. Vers, knisperend en groen. Hier wordt de basis gevormd, de fundering waar de rest van de salade op wordt gebouwd. Kies één soort of mix duurdere met goedkopere varianten voor meer marge. En houd niet vast aan klassieke soorten zoals rucola of lollo rosso maar wissel af met onbekendere soorten om je salades te pimpen.

  • Bladspinazie
  • Eikenbladsla
  • Romaine sla
  • Rucola
  • Boerenkool
  • Veldsla
  • Kropsla
  • Snijbiet
  • Lollo rosso
2. Graan / Zaad / Peul

2. Graan / Zaad / Peul

Voor de vulling van de salade zorgt een graan, zaad of peul. Vaak vol voedende vezels voegt het body toe. Het zorgt voor een bite. Kook in bouillon voor meer diepgang.

  • Zwarte / wilde / zilvervliesrijst
  • Couscous
  • Tuinbonen
  • Quinoa
  • Linzen
  • Gierst
  • Boekweit
  • Spelt
  • Bulgur
  • Freekeh
  • Mungbonen
  • Borlotti bonen
  • Cannellini bonen
  • Soyabonen
  • Kikkererwten
3. Groenten

3. Groenten

In de groenten spreekt het seizoen en de stijl van de maker. Kies voor het beste wat verkrijgbaar is en ga voor zo vers mogelijk. Geef een bereiding mee zoals grillen, inleggen of bakken in kruiden. Dit geeft karakter en smaak, plus het zorgt voor een langere houdbaarheid. Combineer in een salade twee tot drie verschillende groenten.

  • Asperges
  • Aubergine
  • Pompoen
  • Broccoli
  • Zoete aardappel uit de oven
  • Gestoomde spruitjes
  • Rode kool
  • Venkel
  • Wortelen
  • Komkommer
  • Tomaat
  • Radijs
  • Gekleurde bieten uit de oven
  • Geroosterde pastinaak
  • Palmkool – cavolo nero
  • Gebakken paddenstoelenmix
  • Artisjok
4. Premium

4. Premium

Het premium ingrediënt speelt de hoofdrol en is de traktatie waar je naar uitkijkt. Het is vaak de naamgever en bekend kleur; vlees, vis of vega(n). Ga voor kwaliteit en vertel het verhaal achter de topingrediënten.

  • Gerookte/ gegrilde/ gemarineerde kip
  • Rauwe / gedroogde ham
  • Steak
  • Gerookte vis (zalm, makreel)
  • Garnalen
  • Hummus
  • Tonijn (Gegrild of uit blik)
  • Tempé
  • Falafel
  • Gepocheerd ei
  • Avocado
  • Geitenkaas
  • Burrata
  • Blauwe kaas
  • Cottage cheese
5. Toppings

5. Toppings

Fruit, harde kaas, noten of cressen zijn de finishing touch van de salade. Het geeft de persoonlijke smaak van de gast weer; zoet, zuur, hartig of toch nog een extra bite.

  • Granaatappel
  • Vijgen
  • Atjar
  • Eetbare bloemen
  • Kimchi
  • Peer
  • Sinaasappel
  • Cranberries
  • Verse kruiden
  • Pecannoten
  • Cashewnoten
  • Sesamzaad
  • Zonnebloempitten
  • Pompoenpitten
  • Cress
  • Parmezaanse of pecorino kaa
6. Dressings & Vinaigrettes

6. Dressings & Vinaigrettes

De dressing of vinaigrette is misschien wel het meest smaakbepalende ingrediënt. Deze lenige vloeistof verbindt alle losse componenten en maakt één geheel. Zonder deze valt de salade als los zand uiteen. In elke hap proef je de dressing terug, dus zorg voor een juiste balans.

Toch liever een dressing naar eigen recept? Dan is Hellmann’s Dressing Yoghurt een goede basis. Deze is eenvoudig te vermengen met bijvoorbeeld verse kruiden of Knorr Primerba om een signatuurdressing mee te ontwikkelen.