Sissend vanop de grill of bakplaat naar het bord van je gast. Het is de droom van elke chef die deze zomer achter een barbecue of plancha staat. Om je nog meer te laten opgaan in je vuurwerk frissen we kort even de verschillende grillmethodes op.

1. Grillen in de oven
Voor het krakendste aperitiefhapje
Als je niet beschikt over een barbecue, maar je wil toch een smakelijk aperitiefhapje tevoorschijn toveren, dan kan je altijd een stokbrood in de oven grillen. Verwarm je oven voor op 180°C en besmeer elk partje stokbrood met lookboter (afgekruid naar eigen smaak), na een paar minuten toasten kan je homemade lookbroodjes aan je gasten serveren.
Wil je nog wat extra smaak aan je brood toevoegen? Dan kan je een ciabatta opvullen met mozzarella, tomaat, kruiden voor je het in de ovengrill stopt. Laat je gasten het brood zelf breken voor meer beleving en smaaksensatie. Met dit recept heb je in no time een aperitiefhapje klaar voor een grote groep.

2. Directe grillmethode
Voor het snel bereiden van gerechten (tot 30 min.)
Hoe je grilt hangt af van een aantal factoren. Voor korte bereidingen van worsten, hamburgers of groenten als maïs, portobello, paprika, etc. op een gelijkmatige temperatuur grill je direct. Ook plantaardige producten met een malse structuur behoren tot deze grillcategorie.
Pas wanneer de grill heel erg heet (tussen 150-250°C) is, kan je à la minute beginnen te grillen. Door de directe stralingswarmte zijn de producten snel gaar en krijgen ze een krokante, knapperige korst en de typische gerookte smaak. Gebruik deze zomerse techniek bij de ideale bereiding van een sharing gerechtje met gemarineerde souvlaki’s.

3. Indirecte grillmethode
Voor het langzaam garen van gerechten (van 30 min. tot meer dan 12u)
Indirect grillen van producten neemt meer tijd in beslag Algemeen geldt: hoe vetter het stuk vlees, gevogelte, groente of vis, hoe langer het gegrild moet worden. Dikwijls hangt het grillen ook af van de grootte van het stuk.
Doordat de warmtebron verplaatst wordt naar de zijkanten van de barbecue wordt deze indirecte grilltechniek dikwijls vergeleken met de werking van een heteluchtoven. Typische voorbeelden van dergelijke bereidingen à la plancha (of: op de bakplaat gaargeschroeid) zijn langoustine, gamba en sepia of rode biet. Door de indirecte warmtebron worden deze vis- en groentenbereidingen perfect op lage temperatuur (80-120°C) gegaard in eigen sap.
Gewonnen voor deze methode, maar wil je je gasten eerder een buitenbeleving aanbieden? Check dan de vuurschalen van Ofyr.

Expert Tip: Green Egg
De Green Egg is een absolute must-have voor wie een gerookte smaak aan zijn ingrediënten wil geven, bovendien past zo’n toestel gemakkelijk in je keuken zonder dat je zelf uitgerookt wordt. De rijke en gelaagde smaak wordt afgegeven door het hout. Afhankelijk van het type hout ontstaan er smaakverschillen. Ook voor vis, groentebereidingen en vleesvervangers als tofu is dit de ideale bereidingstechniek: op de barbecue zouden deze producten te gemakkelijk uitdrogen of een zwarte kost krijgen.
De ideale smaakpairing met hout
Ben je het grillen verleerd of weet je niet zo goed hoe je eraan moet beginnen? Net zoals bij andere technieken draait het bij grillen om balans. Daarom moet je in de gaten houden dat de smaak van het hout een aanvulling vormt op de smaak van je basisingrediënt. Om ervoor te zorgen dat je niet nodeloos hoeft te experimenteren, hebben wij aan elk ingrediënt de ideale houtsoort gekoppeld.
Bekijk onderstaande pairingtabel en ontdek met welk hout je tot de perfecte smaakbalans komt.

5 grilltips voor extra smaak
Of je nu een cateringopdracht te pakken hebt of een barbecuekaart serveert in je restaurant, met deze 5 tips grill je de zomer in je producten.

1. Masseer
Geef je stuk vlees, vis of groente een pittige massage. Smeer ze in met een droge marinade (“rub”) van cayennepeper en andere smaakversterkers en laat een uurtje intrekken.

2. Marineer
Een natte bereiding moet meestal iets langer trekken in vergelijking met een rub (drie uur in de koelkast). De perfecte marinade bestaat uit 3 delen: een zuur ingrediënt om het product malser te maken, een olie voor een goeie opname en enkele smaakmakers (kruiden, ui, knoflook). Benieuwd? Hak eens wat teentjes knoflook fijn en vermeng met degelijke olijfolie. Bestrijk je vlees of groenten met een dun laagje van deze olie. Verder zijn er ook leuke combinaties met koolzaadolie of daslookolie. Test gerust zelf.

3. Parfumeer
Het parfum van kruiden of fruit kan voor een extra smaakbeleving zorgen. Enkele voorbeelden. Wikkel gamba’s in een vel venkel. Leg schelpdieren op een bedje van dennennaalden. Spies vis op takjes citroenmelisse of rozemarijn. Leg op het rooster van de barbecue wat jonge wijngaardranken voor je er een stuk vlees oplegt. Wikkel merguez of koteletten in wijnbladeren.

4. Flambeer
Een spectaculair dessert serveren? Dat kan. Na het grillen van een banaan kan je ze ook flamberen. Spektakel gegarandeerd!

5. Experimenteer
Wat denk je ervan om mini-sates op een handige tafel-bbq te serveren? Een wild idee, maar zo maak je wel een blijvende indruk op je gasten. Wedden dat ze bij een volgende gelegenheid opnieuw aan jouw zaak denken? De tafel-bbq betrekt je gast in het grillproces, maar confronteert hem of haar ook rechtstreeks met het verhaal achter jouw product.