Ik werk in…

Ga verder

De inhoud van de site wordt gewijzigd op basis van je type bedrijf 

Een lekkere dip is een onvervalste crowdpleaser; je pleziert er zowel doorgewinterde vleesliefhebbers als newborn vegetariërs mee. Bovendien kan je een dip perfect in je mise-en-place bereiden en is er van elk groente of fruitsoort wel een leuke dip te verzinnen. Met deze handige tips & tricks zetten wij jou alvast op weg.

Van starter naar passe-partout

Van starter naar passe-partout

Dips zijn toegankelijke ‘starters’ waardoor jouw gasten sneller geneigd zullen zijn om ze te bestellen in vergelijking met een gerecht waarvan ze nog nooit eerder gehoord hebben. Bovendien is een tapenade, salsa of aïoli niet alleen een bijzonder leuk gezelschap tijdens een aperitief, maar ook bij een hoofdgerecht; denk maar aan een Indische lamscurry met een yoghurtdip. Over het sharen van hoofdgerechten lees je later meer.

Combineer en varieer

Combineer en varieer

De zomer! Voor jouw gasten het seizoen van de zon, spontane momenten en eindeloos aperitieven. In het warme weer is het voor hen leuker om bij te kletsen op je terras met een fris glas wijn en een tafel vol dips en hapjes dan binnen een vijfgangenmenu te moéten verorberen. Toch is het niet slecht om ook een thema te hanteren wanneer je dips serveert.

Denk bijvoorbeeld aan tomaat, het sterproduct van heel wat zomerse dips zoals tomatensalsa, - tapenade of hummus. Bij een Oosters thema kan je naast tomatenhummus ook baba ganoush en labneh op een plateau serveren. Wil je ook aan de slag met onze zomerse dips op basis van Knorr Tomatino en Knorr Napoletana? Ontdek dan hier onze meest inspirende recepten.

Bewaar de smeuïgheid!

Bewaar de smeuïgheid!

Handig is niet alleen dat je de meeste dips tijdens de mise-en-place kunt voorbereiden, maar ook dat je ze even kunt bewaren. Bewaar de dips tussen de service in de koelkast en haal ze er een uurtje voor serveren opnieuw uit. Is de dip ondertussen te droog geworden? Werk bij met olie, garneer met een handvol verse kruiden en gebruik nootjes en zaden (geroosterde zonnebloempitten, lijn- of sesam- of venkelzaad) om wat extra textuur aan te brengen.

De wereld in een dip

De wereld in een dip

Dankzij Oosterse en Zuiderse dips kunnen je gasten kennismaken met verschillende wereldkeukens.

Door tarama en tzatziki te serveren krijgen je dips een Griekse mezze-toets, terwijl je met pestovarianten en mozzarella in de laars van Italië belandt. Bij guacamole, salsa, bonen en pikante chilidips flirt je dan weer met de Mexicaanse keuken. Gebruik je zoetzure ingrediënten voor een dip bij springrolls, dan flits je je gasten naar Vietnam.

Houden jij en je gasten het liever wat traditioneler, dan kan je ook een eigen twist verzinnen op lentefrisse groentjes. Zo levert het versnijden van stevige groentjes zoals wortel, selder en komkommer vaak een smakelijk resultaat op. Combineer met een trio van aïoli (curry, look en pikante chili) en je kunt voor elk smaakprofiel (van zoet naar pikant) een aangepaste dip serveren. Soms zit de verrassing ook wel eens in de meesterlijke eenvoud verstopt.

On trend

On trend

De invloed van het Midden-Oosten op onze keukens is al enkele jaren voelbaar, zeker sinds het succes van chef Yotam Ottolenghi. Terwijl een hummusbereiding ondertussen op de meeste menukaarten staat, is er een nieuwe, trendy dip opgedoken waar influencers en foodies het tot in Londen warm van krijgen: muhammara.

Deze zoetzure dip op basis van walnoten, paprika en olijfolie is populair in Syrië, en lijkt nu ook Instagram te veroveren. Benieuwd naar hoe muhammara smaakt in combinatie met de rijke smaak van tomaat? Dit recept toont je hoe het moet.

Met dips kan je alle kanten op. Stereotiep kan je brood of glutenvrije alternatieven op tafel zetten. Toch levert ook het rauw versnijden van roodloof, tomaat, selder, komkommer, appel of wortel interesse dip ombinaties op.  Een warme variant kan je aanbieden door schijfjes groenten te frituren als chips. Hoe je eraan begint? Doe vooral je ding met wat je in je eigen voorraad aantreft: peulvruchten uit blik, olijven, zongedroogde tomaten, verse kruiden uit de tuin, een (groente)restje van je daglunch, … Ga voor zero waste in de keuken: doe alle ingrediënten in de blender, kruid af naar eigen smaak en mixen maar.  Experttip: wil je een intense smaaksensatie aan je dip geven, dan kan je je groenten eerst pekelen en fermenteren.