Menu

Ik werk in…

Ga verder

De inhoud van de site wordt gewijzigd op basis van je type bedrijf 

SOS Smaakverlies

SOS Smaakverlies

Wie minder goed proeft, geniet minder van eten. Een belangrijke factor bij ouderen die we niet uit het oog mogen verliezen. Gelukkig kunnen we die smaakbeleving wél opkrikken met extra aandacht voor kruiding. Door dit op te nemen in je menuplanning en je personeel te informeren breng je al een groot stuk van de eetlust terug.

Smaken van weleer

Smaken van weleer

Werken met smaken van vroeger is altijd een goed idee. Misschien sta je er niet altijd bij stil dat ouderen vroeger een heel ander ‘smaakuniversum’ hadden. Nostalgische gerechten brengen niet alleen die smaakbeleving maar ook een stukje eetplezier terug. Werk bijvoorbeeld met vergeten groenten als koolraap, rammenas of schorseneren. Budgetvriendelijk, old skool én smakelijk!

Ouderwetse én populaire smaken

Ouderwetse én populaire smaken

  • Vol-au-vent op grootmoeders’ wijze
  • Kruidige stoofpotjes
  • Boerenappeltaart met kaneel
  • Échte balletjes in tomatensaus
  • Zelfgemaakte piccalillysaus

De tong bevat zo’n 9.000 smaakpapillen of smaakknoppen. Hiermee proeven we de basissmaken: zoet, zout, bitter en zuur. En een vijfde smaak: hartig of umami. Smaakperceptie is de som van wat onze smaakpapillen proeven in combinatie met wat we ruiken en de consistentie van de voeding. Smaakstoffen moeten in een zekere concentratie voorkomen om de smaak effectief te kunnen waarnemen. Bij ouderen gaat die perceptie achteruit. Dit kan deels opgelost worden door een sterkere concentratie aan smaakstoffen toe te voegen.

Een smaakbooster geeft extra aroma en smaak aan je gerechten. Je kan ze zelf maken met groene kruiden, fijngestampte specerijen en wat citroen of limoen. Of je pimpt de smaak van je gerechten met:

  • Knorr Primerba: veelzijdige aromatische bommetjes in olie voor een intense smaak. 19 variëteiten: van pesto tot kruidenmixen.
  • Knorr Fonds: dé snelle smaakmaker. Beschikbaar als poeder, pasta en vloeibaar.
  • Knorr Bouillons: dé basis voor tal van gerechten in de professionele keuken. Smaken: kip, rund, vis en groenten.