Menu
Punten

In woonzorgcentra wonen heel wat ouderen die een slik- en kauwproblematiek ervaren tijdens eetmomenten. Geen makkelijke taak om hier als chef mee aan de slag te gaan. Al zorgt het fingerfoodgamma van Unilever Food Solutions voor dankbare hulp. Chef Ive Verhaeghe van woonzorgcentrum Meunyckenhof in Koekelare is een van de trekkers en geeft uitleg. 
Fingerfood Special

Fingerfood Special

Gebaseerd op basis van volwaardige maaktijden, zijn fingergood kleine, zachte hapjes, ideaal voor voor mensen met kauw-en slikprobelemen.

Download de recepten

Waarom gebruik je graag fingerfood in je keuken? Hoe ben je hiermee aan de slag gegaan?

“Mijn drijfveer is om bewoners met slikproblemen een fijne eetervaring te geven en hen terug te laten genieten van hun eetmomenten. Toen het assortiment van Knorr Textuur Gelei in december 2017 aan ons keukenteam werd voorgesteld, hadden we het idee om koude groenten en fruit – die we oorspronkelijk niet meer konden aanbieden aan bewoners met slikproblemen – te testen bij onze andere bewoners. Kropsla met vinaigrette was de eerste concrete uitvoering en het was een instant succes! Daardoor wilden we meteen opnieuw aan de slag met de producten en het aanbod uitbreiden naar onze bewoners met slikproblemen. Vandaag geven we alle koude ingrediënten in de vorm van fingerfoodblokjes met hulp van de gelei. Van broodpapjes tot hamrolletjes met asperges en hardgekookte eitjes en aardappelsalade als avondmaaltijd. En ook alle koude groenten en fruit bereiden we op deze manier, met uitzondering van kiwi en ananas omdat die niet binden.”

Wat betekent fingerfood voor jou en de bewoners?

“Ons keukenteam kan terug producten aanbieden die eerst niet meer op het menu pasten voor bewoners met een slikproblematiek. Als kok zorg je er op die manier mee voor dat een bewoner zich thuis voelt binnen het woonzorgcentrum. Voor de bewoner zelf betekent het natuurlijk ook veel: ze kunnen zelf terug een blokje van het bord naar hun mond brengen. Voor veel mensen een grote zelfstandige stap vooruit. Het mooiste compliment dat we kregen van de familie van een bewoner? Dat hun papa bij het ontbijt door de fingerfoodblokjes van het broodpapje terug zelfstandig en met smaak kon eten. Hij morst nu veel minder. Het heeft dus zeker ook een positieve impact op de familie van de bewoner.”

Brengt fingerfood een grote werklast of een extra kost met zich mee?

“Er zijn natuurlijk wat extra handelingen en kosten, maar deze wegen niet op tegen de voordelen die bewoners ervaren. Ze kunnen terug smaken proeven, wat eerst niet meer lukte. En ze genieten terug van eten, net zoals hun medebewoners.”

Waarom gebruik je ons product?

“Het is geurloos, kleurloos én het klontert niet. Dat zijn drie enorme voordelen, waardoor we graag met deze textuurproducten werken.”

Heb je nog leuke tips en tricks?

“Zeker! Werk af en toe eens in meerdere lagen en met andere snijwijzen om de blokjes vorm te geven. Experimenteer ook met de hoeveelheid Knorr Textuur om de stevigheid van de fingerfood blokjes te bepalen. Je kan er eindeloos mee uittesten! Tijdens de zomer doen we bijvoorbeeld verse muntthee in de blokjes als verfrissing in de mond. Maar ook witte en rode wijn, of snoepjes zoals cuberdons of bounty zijn makkelijk te verwerken met de gelei in blokjes. Die mogelijkheden, dat maakt het voor de keuken ook heel plezant.”

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu