Menu
Punten

We geven hieronder enkele tips waar je in deze periode best extra rekening mee houdt. Zo geef je gasten de garantie dat jouw zaak alle voorzorgsmaatregelen neemt om ervoor te zorgen dat voedsel, keukengerei en de keuken zelf schoon zijn. Hoewel sommige van deze praktijken specifiek worden aanbevolen tijdens deze periode van ongemak met het coronavirus, zouden andere al deel moeten uitmaken van de reguliere praktijken van je zaak. Zo niet, dan is dit een ideaal moment om deze voorschriften te implementeren (en te behouden), zodat je klanten kunnen rekenen op de kwaliteit van je zaak en de toewijding aan de voedselveiligheid, het hele jaar door. 

 

Hou je handen proper

Waarschijnlijk de meest gecommuniceerde en voor de hand liggende tip, maar we blijven ze herhalen: zorg dat zowel je personeel, als binnenkomende klanten propere handen hebben. Een fles handreiniger bij de ingang van je zaak plaatsen, is een van de eenvoudigste, maar meest effectieve manieren om klanten te tonen dat je de hygiënevoorschriften volgt. Als extra voorzorgsmaatregel kan je ook chloorhexidinedoekjes op de tafels leggen, zodat wachtende klanten hier gebruik van kunnen maken.

Bescherm je keukengerei

Bescherm je keukengerei

Ligt het bestek voor klanten aan de toonbank? Overweeg om alles in zakjes te verpakken of te bedekken, zodat eventuele verdwaalde deeltjes niet op het keukengerei terechtkomen. Zorg ook dat alle oppervlakken en keukengerei (inclusief messen, apparatuur en machines) grondig worden gereinigd voor (en na) gebruik. 

Volg de regels rond voedselbereiding

In deze periode is het vooral belangrijk om goed en veilig te koken. Voorbereid voedsel moet zo snel mogelijk worden gekookt om te voorkomen dat het bij kamertemperatuur op het aanrecht blijft liggen en wordt blootgesteld aan ziektekiemen.

Kook het voedsel altijd op de vereiste minimumtemperatuur. En als je een maaltijd opnieuw moet opwarmen, zorg dan dat je dit minstens 15 seconden op de vereiste temperatuur doet. En natuurlijk mogen rauw en gekookt vlees nooit samen worden bereid of opgeslagen. Zorg bij de bereiding van diepvriesvoeding dat ontdooid eten altijd binnen de 2 uur bereid wordt en vries nooit opnieuw iets in. 

Was je groenten zorgvuldig

Om je zaak verder af te stemmen op de HACCP-normen (Hazard Analysis Critical Control Point) is het raadzaam om bij het wassen van groenten een groentewasmachine of -ontsmettingsmiddel te gebruiken. Hoewel dit niet gebruikelijk is en kan bijdragen aan de voorbereidingstijd, zal het je helpen om veilig te blijven en je klanten te beschermen tegen ziektekiemen in deze onzekere periode. 

Stel hygiëneregels op voor je personeel

Je klanten komen misschien niet in je keuken, maar hun eten wordt hier wel bereid. Geef hen dan ook het gevoel dat je de maatregelen serieus neemt en implementeer de volgende hygiënevoorschriften voor je chefs en keukenpersoneel. Zo bescherm je zowel je klanten, als je personeel zelf:

  • Een schoon uniform dat enkel in de keuken gebruikt mag worden
  • Gebruik wegwerphandschoenen
  • Antislip, volledig bedekte schoenen
  • Korte, schone vingernagels en spoor je personeel aan om frequent hun handen te wassen
  • Een plastic koksmasker om te voorkomen dat (zweet)druppels het voedsel verontreinigen
  • Iedereen die zich niet goed voelt moet naar huis of wordt naar een dokter gestuurd
Communiceer naar je klanten welke maatregelen je toepast

Communiceer naar je klanten welke maatregelen je toepast

Wees open over de maatregelen die je neemt om het virus op afstand te houden. Plaats affiches en borden bij de ingang van je zaak die aangeven dat alle medewerkers meerdere malen per dag hun temperatuur laten controleren, niet mogen werken als ze zich niet goed voelen, hun handen regelmatig wassen, etc.

Checklist hygiëne

Optimaal heropstarten na COVID-19? Wil je zeker zijn dat je geen belangrijke hygiënemaatregelen over het hoofd ziet? Download dan hier onze checklist zodat je alle tips netjes kan afvinken! 

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu