Menu
Punten

Er is geen enkele groente die zo aan het seizoen gebonden is als onze inlandse asperge. Wij leiden je langs beproefde bereidingstechnieken en combinaties – denk aan ei met asperges – richting nieuwe inspiratie. 
 

Technieken

In hoofdzaak willen we je aanraden om asperges de hoofdrol te geven die ze verdienen. Probeer alvast onderstaande tips uit.

  1. Gekookt. Wil je de pure smaak van asperges behouden, dan is koken je beste optie. Let wel: je wil absoluut vermijden dat ze verglijden tot een platgekookte puree. De kooktijd mag niet te lang zijn of de asperges worden plat en vezelig. Een perfect gegaarde asperge heeft bovendien zoveel meer smaak. Kook ze dus beetgaar – circa 5 minuten voor witte asperges, 4 minuten voor groene asperges – en schrik de asperge op in koud water zodat ze niet verder garen en mooi knapperig blijven. 
  2. Gebakken. De keuze van de bereidingstechniek hangt ook hier weer af van het resultaat dat je wenst te bereiken. Door je asperges te bakken krijgen ze een nootachtige smaak. Voeg na het goudbruin bakken een beetje water toe en zet een deksel op de pan. Zo garen ze verder zonder te verbranden.
  3. Gegrild. Tijdens het grillen van de asperges zullen de suikers karamelliseren en zo wordt er smaak, aroma, kleur, structuur en smaak gecreëerd. Gegrilde groene asperges krijgen behalve een optisch effect ook de typische grillaroma’s mee. 
Smaakcombinaties

Smaakcombinaties

Asperges met parmezaam zijn een geweldige combinatie omdat ze beiden met de umami-grens flirten en een volle smaak aan je gerecht bezorgen. Asperges kunnen als groenten best wel wat vettigheid verdragen, wat meteen ook de complementariteit met ei(dooier) verklaart. Zoek dus enerzijds naar complementariteit in smaken, maar durf ook eens voor het contrast te gaan. Ook binnen klassieke combinaties zoals asperges à la flamande zijn er namelijk heel wat variaties mogelijk. Waarom geen asperge à la flamande met een vinaigrette in plaats van met botersaus serveren? Of waarom voeg je geen fris element toe zoals handgepelde Noordzeegarnalen? Zo breng je de terroir van het land en de zee samen. 

Bekijk hier het recept

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu