Menu
Punten

Benoît Petit is als voorzitter van de jagersorganisatie Royal Saint Hubert Club de Belgique een absolute wildexpert. Met zijn vereniging verdedigt en bevordert hij de belangen van de Belgische jachtsector. Zo is hij een fervent voorstander van duurzame jacht.
 

Welke wildsoort is voor jou het interessantst om op te jagen?

"Ik heb geen specifieke voorkeur, de zoektocht naar een dier maakt de jacht spannend. Of we jagen in groep en we wachten het juiste moment af om te schieten, ofwel jagen we door het dier te benaderen, enerzijds te voet, anderzijds met de hulp van een jachthond. Als mens zijn we op dat moment overgeleverd aan het instinct en de geurzin van een dier dat op zoek is naar een ander wild dier."

Hoe rijm jij jagen met duurzaam en diervriendelijk? 

"De jager die een jachtgebied beheert, bekommert zich als natuurbeschermer over de fauna en flora  door te proberen de optimale leefomstandigheden van het wild te handhaven en te verbeteren. Weinig mensen staan erbij stil dat het veilig doden van een dier slechts een luttele fractie van onze bezigheden uitmaakt."

Wat is de belangrijkste evolutie binnen het jachtdomein? 

"De laatste drie decennia is er veel veranderd. Wie wil jagen, moet volgens de Europese wetgeving een verplicht examen (theoretisch en praktisch) afleggen. Daarin wordt gepeild naar je kennis over jachtwetten, wapens, biologie en veiligheid tijdens de jacht. Vooral dat laatste aspect is van doorslaggevend belang. Maak je een fout tegenover een veiligheidsvoorschrift, dan mag je opnieuw beginnen."

Onze natuurlijke bosoppervlakte neemt steeds meer af omdat er bedrijven worden opgetrokken of omdat boeren het veld willen bewerken.

Hoe verklaar jij de uitgesproken smaak van wild? 

"Haas is bijvoorbeeld een dier dat zich op volkomen natuurlijke wijze met een grote diversiteit aan vruchten, planten en suikerbieten voedt en die karakteristieke eigenschappen proef je terug in het vlees. Bovendien wordt er na het doden van kleinwild ook de tijd genomen om het te laten versterven, waardoor het nog extra smaken opneemt – dat is een groot verschil met vlees dat meteen naar het slachthuis vertrekt om verwerkt te worden."

Wat is jouw favoriete wildgerecht?

"Houtsnip heeft een bijzondere smaak maar ook voor hazenrug mag je me altijd wakker maken. Uiteraard is die voorkeur persoonlijk; aan mensen die nog wat moeten wennen aan krachtige wildsmaken zou ik de raad willen geven om voor instapwild met gematigde smaken te kiezen zoals ree."

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu