Menu
Punten

Maaltijden zijn belangrijke momenten in je zorginstelling, ziekenhuis of school. Eten geeft niet alleen energie. Het brengt ook mensen samen, maakt emoties los en roept herinneringen op. Benieuwd hoe je de bewoners, patiënten of leerlingen nog meer kunt betrekken bij die eetmomenten? Hieronder geven we jou heel wat inspiratie: van samen groenten kweken over samen menu’s samenstellen tot samen koken. Co-creatie maakt van eten een nog groter feest.

Een moestuin in je woonzorgcentrum

Met een eigen moestuin heb je niet alleen verse en lokale groenten. Je lokt er ook de bewoners mee uit hun kot.

  • Een moestuin zet ouderen in beweging: in een tuin valt er altijd iets te beleven. Begint er al iets te groeien? Hebben de plantjes nog genoeg water? Zijn er al groenten klaar om te oogsten? Een moestuin lokt mensen letterlijk naar buiten. En ze krijgen er een natuurspektakel voor in de plaats. Geuren, kleuren en smaken. Zoemende bijen en fluitende vogels. Daarvoor doen veel ouderen met plezier wat extra moeite.
  • Een moestuin geeft bewoners verantwoordelijkheid: veel ouderen hebben het gevoel dat ze nog weinig bijdragen aan de samenleving. Met een moestuin aan het woonzorgcentrum krijgen ze opnieuw een doel om naartoe te leven, de verantwoordelijkheid om te zaaien en te planten, en voor de groenten en het fruit te zorgen.
  • Een moestuin brengt mensen samen: een tuin vol leven stimuleert interactie, tussen bewoners onderling, tussen bewoners en bezoekers, en tussen bewoners en zorgpersoneel. Een moestuin vraagt om overleg en samenwerking.
  • Er valt altijd wat te leren: een moestuin houdt de geesten scherp, want de bewoners leren heel wat over de natuur, moestuinieren en de seizoenen.
Winnaars van Eten is Feest Award: AZ Zeno

Een voedselbos als therapieruimte

AZ Zeno in Knokke-Heist kroonde zich in 2021 tot winnaar van Eten is Feest, een culinaire wedstrijd voor de sociale sector. Het project van AZ Zeno? Een gloednieuw voedselbos van 3,5 hectare. Tegen eind 2022 komen er op het terrein noten- en fruitbomen, frambozen- en braamstruiken, groenten en kruiden. Wat geoogst wordt, komt op het ziekenhuismenu. Toch is consumptie niet het enige doel. AZ Zeno zet het voedselbos ook in als therapieomgeving voor patiënten. En iedereen – patiënten, bezoekers en zorgpersoneel – kan er terecht om even tot rust te komen. 

Co-creatie: generatietuinen voor jong en oud

Ken jij generatietuinen? Dat zijn tuinen waarin ouderen én jongeren samen tuinieren en spelen. De kinderen leren er over het proces van zaad tot plant, en beleven de natuur van dichtbij. En voor de ouderen betekent het extra leven in de brouwerij. Ouderen en jongeren leren elkaar ook op een actieve en speelse manier beter kennen. 

Inspraak zorgt voor extra eetlust

1 op de 5 mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis loopt risico op ondervoeding. Dat blijkt uit een studie van 6 Belgische ziekenhuizen. In woonzorgcentra is 13% van de bewoners ondervoed. Het Vlaams Instituut Gezond Leven maakte een draaiboek voor ziekenhuizen en woonzorgcentra om ondervoeding tegen te gaan. Een van de adviezen uit het draaiboek is inspraak: over wat op het menu komt en hoeveel er op het bord komt.

Hoe kun je bewoners of patiënten meer betrekken bij je menu’s?

  • Organiseer inspraakmomenten.
  • Werk met een feedbackformulier.
  • Geef de mogelijkheid om te kiezen tussen menu’s.
  • Schep het eten zichtbaar op of laat ze het zelf opscheppen.

In het draaiboek staat ook het advies om voeding makkelijk eetbaar te maken voor ouderen. Download onze special Fingerfood met recepten.

Afbeelding van senior die aardappelen schilt

Herinneringen stimuleren door samen te koken

In de top 3 van de Eten is Feest-wedstrijd stond ook vzw Open Kring. De ouderen kiezen er regelmatig zelf de groenten uit de pluktuin en maken er onder begeleiding hun lievelingsgerechten mee klaar. Hoe pak je dat in jouw woonzorgcentrum aan?

Verdeel de bewoners in groepjes. Elk groepje krijgt een specifieke taak:

  • Groep 1 stelt het menu samen – van voorgerecht tot dessert.
  • Groep 2 maakt het boodschappenlijstje op en gaat mee winkelen.
  • Groep 3 knutselt de menukaarten en maakt de tafelversiering.
  • Groep 4, de grootste groep, helpt mee in de keuken: groenten snijden, bakken en koken, desserts maken, afwassen en de tafel klaarzetten. Ieder krijgt een duidelijke taak.
  • En genieten van het zelfgekozen en zelfgemaakte diner? Dat doen ze natuurlijk allemaal samen.

Tip: met ons Cook & Save spaarprogramma kan je punten sparen om allerhande animatiepakketten te winnen, met menu-inspiratie, decoratiemateriaal en activiteiten voor ouderen. 

Beginnen met co-creatie, een voedselbos of moestuin doe je niet van vandaag op morgen. Liever starten met iets kleins? Kook samen rond thema’s en feesten. Veel succes!

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu