Menu
Punten

Campus Sint-Jozef in Neerpelt is één van de woon- en zorgcentra van de VZW Integro, een fusie van acht Limburgse woon- en zorgcentra. Bij Sint-Jozef maken ze graag tijd voor quality-time en daarvoor houden ze zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de bewoners. De dialoog tussen bewoners, familie, medewerkers en externe zorgpartners staat hoog op de prioriteitenlijst. De feestmenu’s zijn steeds gebaseerd op de wensen van de bewoners en die houden blijkbaar van stevige Vlaamse kost.

We spraken met Annemie Stevens, verantwoordelijk voor de keukenorganisatie

We hoorden dat jullie heel veel fingerfood aanbieden in jullie instelling. Kun je in het kort uitleggen wat de toepassingen ervan zijn?

Fingerfood is in onze keuken inderdaad ons ‘dagelijks brood’, zeg maar. Ouderlingen met dementie hebben vaak moeite met klassiek bestek. Voor hen is fingerfood een ware zegen. Wij serveren hun maaltijden in kleine hapjes die precies de juiste consistentie hebben om ze met de handen te kunnen eten, zonder enige hulp. We realiseerden ons dat die herwonnen autonomie en netheid essentieel zijn voor het zelfrespect van seniele ouderen. Zo stimuleren we ze om meer en beter te eten, met hernieuwde eetlust.

Wij besteden bijzonder veel aandacht aan de kruiding van onze gerechten: altijd voldoende om de maaltijd karakter en smaak te geven, maar nooit té.

De klant is dus koning in Sint-Jozef, maar zijn er ook wensen die jullie niet kunnen inwilligen.

In de mate van het haalbare houden we zoveel mogelijk rekening met de wensen van de bewoners, maar inderdaad, niet alles kan. Een steak of een stukje rosbief staan ook af en toe op het verlanglijstje, maar daar kunnen we helaas niet op ingaan omdat te veel bewoners moeite hebben met het eten van rood vlees.

Schaft de pot voor iedereen hetzelfde op zo’n feestdag, of houden jullie ook rekening met individuele wensen?

Onze keukenbrigade is helaas te klein om à la carte te kunnen werken, maar ook als we klassiekers op het feestmenu zetten,  houden we rekening met de noden van de bewoners die het wat moeilijk hebben om vast voedsel te nuttigen. We zorgen altijd voor lekkere alternatieven met een aangepaste textuur zodat iedereen kan genieten van de feestjes.

Zijn er nog aandachtspunten voor zo’n feestmaal.

We besteden bijzonder veel aandacht aan de kruiding van onze gerechten: altijd voldoende om de maaltijd karakter en smaak te geven, maar nooit tè. Echt spicy gerechten zijn altijd uit den boze, zelfs op feestdagen.

Staan jullie er als keukenbrigade alleen voor tijdens die feestdagen?

Nee, absoluut niet. Ons animatieteam zorgt iedere keer opnieuw voor verrassende decors en het showelement. Een feest moet alle zintuigen aanspreken en als dat lukt, geeft dat enorm veel voldoening, voor de keukenbrigade, voor het animatieteam en last but not least voor de bewoners zelf, want zij zijn de alfa en de omega van onze inspanningen.

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu