Menu
Punten

Tijdens de coronapandemie is het extra moeilijk om goed personeel te vinden. Omdat de Horeca zo lang gesloten is geweest, zijn veel mensen uit de horeca gestapt. Doordat ze geen perspectief hadden op een nieuwe horecabaan hebben ze zich laten omscholen. Nu de Horeca weer open is, stijgt ook de vraag naar ervaren personeel. Alle onderstaande tips kunnen je hierbij helpen!

Hoe vind je goed personeel in de Horeca? 

1. Gebruik je netwerk

1. Gebruik je netwerk

Horecapersoneel vinden met echt hart voor de zaak is lastig. Maar het voordeel is dat ze elkaar wel veel opzoeken. Daardoor ontstaat er een netwerk van mensen die in de horeca werken. 

Ken jij iemand met een leuke zaak of iemand die ooit bij je heeft gewerkt? Vraag deze mensen dan eens of zij nog iemand kennen. Wees ook niet bang om je privé netwerk in te zetten. 

2. Betrek je personeel

2. Betrek je personeel

Goed personeel vind je soms dichterbij dan je denkt. Iedereen heeft wel die horeca-topper lopen waarvan ze denken: ‘Ik wil er wel 10 van jou.’. 

Vraag dus je personeel of zij nog iemand kennen die graag in de horeca zou willen werken. Natuurlijk moet je wel gewoon de sollicitatieprocedure volgen, maar via via zoeken levert vaak goede resultaten op!

3. Zoek bij scholen en vakopleidingen

3. Zoek bij scholen en vakopleidingen

Wil je horeca personeel vinden dat gekwalificeerd én leergierig is? Neem dan contact op met een school of vakopleiding. 

Jaarlijks ronden nieuwe horeca-professionals opleidingen af en gaan op zoek naar een baan. Hier vind je dus jaarlijks nieuw personeel voor jouw horecaonderneming! Een extra bonus is dat je vaak ook mensen kan leren kennen tijdens een stage.

4. Zet social media in

4. Zet social media in

Iedereen zit op social media, dus ook het personeel dat jij zoekt. Naast dat social media een echte verrijking is van je horecaonderneming kan je het ook inzetten om personeel te werven. 

Gebruik bijvoorbeeld Instagram en Facebook. Maak een aansprekende post die vertelt waarom het leuk is om bij jouw zaak te werken en wat je precies zoekt. Wees in het begin van je post duidelijk waar het over gaat door een zin te gebruiken als ‘Enthousiast horecapersoneel gezocht!’. 

Tip: 52% van de operators en chefs zeggen dat hun aanwezigheid op social media voor meer gasten zorgt. Wil je dus meer met social media gaan doen maar heb je wat hulp nodig? Bekijk dan onze Social Media Toolkit. 

5. Gebruik speciale vacaturebanken

5. Gebruik speciale vacaturebanken

Heb je een groot personeelstekort en wil je snel mensen aannemen? Er zijn verschillende vacaturebanken speciaal gemaakt om horecapersoneel te vinden. 

Neems eens een kijkje bij:  Werkindehoreca.nlDoenhoreca.nl of Hotelprofessionals.nl.

Hoe behoud je personeel in de Horeca?

6. Betrek personeel bij je bedrijfsvoering

6. Betrek personeel bij je bedrijfsvoering

Maak je personeel deelgenoot van je processen, uitdagingen en ambities. Neem ze mee in je bedrijfsvoering. 

Laat medewerkers meedenken met wervingsacties, activiteiten, kostenbesparingen of het nieuwe menu. Door personeel bewust te maken van je bedrijfsvoering creëer je betrokkenheid.

7. Beloon loyaliteit

7. Beloon loyaliteit

Zorg voor een beloning voor teamprestaties, maar ook voor bijzondere individuele verdiensten. Ontwikkel een systeem waarmee je personeel beloont voor loyaliteit en hard werken. 

Beloon ze bijvoorbeeld met een gratis lunch of leg contact met andere lokale bedrijven en ruil goederen of diensten van dezelfde waarde in. Door je waardering te uiten, blijven medewerkers trouw aan je bedrijf en doen ze extra hun best voor je gasten.

8. Creëer een veilige omgeving

8. Creëer een veilige omgeving

Coach je personeel om oplettend te zijn, om problemen uit te spreken én om naar elkaar te luisteren. Het is belangrijk dat medewerkers zeggen wat ze denken, vinden en voelen. 

Creëer een vertrouwde omgeving waarbij iedereen elkaar in zijn of haar waarde laat. Want elke medewerker heeft weer andere inzichten die kunnen bijdragen aan een optimaal rendement.

9. Maak plezier met elkaar

9. Maak plezier met elkaar

Salaris is niet voor iedereen de motivatie om ergens te blijven of harder te werken. Plezier in het werk en een fijne werkomgeving zijn zeker zo belangrijk. 

Maak het daarom gezellig met het team. Trakteer je personeel eens op dagje weg, of ga een biertje drinken met z’n allen. Dat levert vaak veel meer op dan extra salaris. 

Wat kan je doen als je een tekort hebt aan personeel?

10. Omgaan met een personeelstekort in de horeca

10. Omgaan met een personeelstekort in de horeca

Zolang je nog niet voldoende personeel hebt gevonden kun je ook proberen tijd te besparen. Als dingen sneller of zuiniger kunnen dan heb je minder personeel nodig. Hiervoor hebben wij 5 tips opgeschreven. 

 

Iets heel praktisch dat je ook kan helpen, zijn producten die je helpen tijd te besparen. Ook wel convenience producten genoemd. 

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu