Menu
Punten
Allergenenvermelding voor voorverpakte producten

Allergenenvermelding voor voorverpakte producten

Mensen met een voedselallergie lopen een groot risico als ze geen correcte informatie krijgen omtrent de allergenen die aanwezig zijn in het voedsel dat u serveert. Sinds 13 december 2014 is een nieuwe verordening van de EU van kracht over het verstrekken van voedselinformatie aan gasten.  

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe Verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (‘Verordening Voedselinformatie’) gaat over het vermelden van allergenen. Voor mensen met een voedselallergie, coeliakie of lactose-intolerantie biedt de verordening belangrijke voordelen.  

Allergenenvermelding voor voorverpakte producten

De 14 allergenen, die in Europa al sinds 2005 op verpakkingen vermeld moeten worden, worden voortaan benadrukt in de ingrediëntenlijst, bijvoorbeeld in HOOFDLETTERS.

Wat gaat u zien in de praktijk?

UFS voldoet aan de Verordening Voedselinformatie. Hier ziet u een voorbeeld van de belangrijkste wijzigingen die we hebben aangebracht aan onze verpakkingen

 

Allergenenvermelding voor niet-voorverpakte levensmiddelen

Allergenenvermelding voor niet-voorverpakte levensmiddelen

Onder de Verordening Voedselinformatie is het verplicht om bij alle levensmiddelen, vanaf 13 december 2014 ook voor niet-voorverpakte levensmiddelen, de 14 allergenen te vermelden.

 

Dit geldt voor alle zaken die niet-voorverpakte voeding leveren of verkopen, zoals bakkerijen, slagerijen, supermarkten, restaurants, hotels, kantines in scholen of bedrijven, pizzeria‘s, ziekenhuizen, verpleeg-en verzorgingstehuizen,kinderdagverblijven, pretparken, ...

Met andere woorden de gehele voedingsmiddelenindustrie moet informatie verstrekken over de 14 allergenen die in de voeding aanwezig zijn.

De 14 allergenen die moeten worden vermeld

Glutenbevattende granen, namelijk tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of kruisingen daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen*

Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren

Eieren en producten op basis van ei

Vis en producten op basis van vis*

Pinda’s en producten op basis van pinda’s

Soja en producten op basis van soja*

Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose)*

Noten zoals amandelen, hazelnoten,walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van noten*

Selderij en producten op basis van selderij

Mosterd en producten op basis van mosterd

Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad

Download hier de wetgeving omtrent niet-voorverpakte levensmiddelen

Download hier de wetgeving omtrent niet-voorverpakte levensmiddelen

Het Koninklijk Besluit, dat de Verordening Voedselinformatie (artikel 44) implementeert in België, beoogt te verduidelijken ‘hoe’ de consument geïnformeerd moet worden over allergenen die aanwezig zijn in niet-voorverpakte voedingsmiddelen.

Download het Koninklijk Besluit
Brochure Tips & Informatie

Brochure Tips & Informatie

Een brochure boordevol praktische informatie, tips en advies die je zaak helpt te voldoen aan deze EU verordening omtrent voedselallergenen.

Download de brochure
Poster voedselallergieën

Poster voedselallergieën

Een handig overzicht van de 14 verplicht te vermelden allergenen. Toont aan welke voedingsmiddelen als alternatief voorgesteld kunnen worden bij een bepaalde voedselallergie.

Download de poster
Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu