Menu
Punten

De consumptie van ‘ethnic food’ zit in de lift. Bij een etnische keuken denken we tegenwoordig verder dan die van Italië of Spanje en komen we uit bij de wereldse smaken van Afrika, India of zelfs Zuid-Amerika. Veelal hebben die keukens een geheel eigen basis, dat merk je alleen al aan technieken als wokken en sausbereidingen als teriyaki.

Hoe moet je deze nieuwe smaken nu integreren op het klassieke menu van een school, rusthuis of bedrijf? Balans is van cruciaal belang wil je kinderen en ouderen nieuwe smaken bijbrengen. Via enkele learnings uit de catering- en eventwereld zorgen we voor voldoende inspiratie zodat je ook zelf aan de slag kunt.

Etnische keuken: het basisprincipe

Etnische keuken: het basisprincipe

Ethnische smaken –  kortweg een optelsom van alle ‘verre’ keukens met hun eigen specerijen, sauzen en culinaire gebruiken – hebben de Belgische keukens al flink beïnvloed. Het gebruik van Aziatische producten als sojasaus zit in de lift, maar ook een ingrediënt als kokosnoot (melk, room, olie en smeerpasta) zie je steeds vaker terugkeren. Ook in het cateringsegment zie je een fast casual saus als sambal oelek overwaaien om burgers en wraps op te peppen. Houd er dus steeds rekening mee dat je leerlingen en ouderen nieuwe smaakmakers makkelijker introduceert in combinatie met alledaagse producten.

Saus als verbindende factor

Saus als verbindende factor

Naast productkwaliteit en garing is de saus vaak de basis van een gerecht. Sauzen zorgen ervoor dat je bereiding smeuïger wordt en voegen smaak toe aan de verschillende ingrediënten. Als chef is het vaak een kwestie om een evenwicht te vinden tussen tijdsrovende bereidingen en convenience producten die het perfecte vertrekpunt leveren voor je eigen creativiteit.

Al spelenderwijs: de etnische keuken op school

Al spelenderwijs: de etnische keuken op school

Met de juiste en gevarieerde voeding kunnen kinderen groeien en aansterken. In hun ontdekking van smaken moeten zij vaak grenzen verleggen. Zorg ervoor dat die overgang tussen oud en nieuw niet al te abrupt verloopt. Smoothies zijn bijvoorbeeld ideale tussendoortjes om hen met nieuwe groenten te laten kennismaken. Verder kan er naar overlap worden gezocht tussen het didactische element en het functionele aspect van voeding. Tijdens een les aardrijkskunde kunnen leerlingen jou als keukenchef bezoeken. Zet ze het nationaal gerecht van een specifiek land voor, en leg de ingrediënten, sauzen en technieken stap voor stap uit. Houd je workshop of kookles voldoende speels met extra decoratie of muziek van het specifieke land. Of organiseer in samenspraak met de leerkracht bijvoorbeeld een quiz of wedstrijd

Het etnisch menu van een bedrijfsrestaurant

Het etnisch menu van een bedrijfsrestaurant

Doorgaans wordt een bedrijfsrestaurant zakelijk ingericht. Haar hoofdfunctie is er namelijk op gericht dat alle medewerkers tussen gezette tijdstippen aan hun trekken komen. Daarbij is de flow en organisatie van de keuken erg belangrijk. Zo kan het een opportuniteit zijn om verschillende counters of barzones met show cooking te installeren waarbij deels voorbereide gerechten à la minute en naar wens worden afgewerkt. Verder kan het ook een idee zijn om één gerichte dag per week vrij te houden voor een wereldgerecht dat telkens een specifieke streek in de kijker zet.

Op maat van zorginstellingen: de etnische keuken in het rusthuis

Op maat van zorginstellingen: de etnische keuken in het rusthuis

Bij bejaarden en ouderen is het van wezenlijk belang om hen een voedzame maaltijd met een degelijke groentebalans voor te schotelen. Vaak zijn ze verknocht aan originele bereidingswijze van “grootmoeders’ keuken”. Toch kan je hen ook nieuwe smaken leren kennen. Witloof is een groente die traditioneel vaak op het menu van een rusthuis verschijnt. Waarom geen groene kokoscurry met witloof en rundsvlees bereiden? Of ga voor een simpel gerecht zoals varkensvlees in zoetzure saus of chinese kip kokos curry.

Expert tip

Expert tip

Knorr Langkorrel Rijst  is op authentieke wijze gestoomd en kan ook in een combisteamer bereid worden. Zowel geschikt voor vegetarische als veganistische gerechten! 

Expert tip

Expert tip

Knorr Basmati Rijst is een kwalitatieve droge en lange korrelrijst uit India. De rijst heeft een karakteristieke nootachtige smaak en kan geserveerd worden bij diverse oosterse gerechten. Zowel geschikt voor vegetarische als veganistische voeding! 

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu