Menu
Punten

De Thaise keuken is een van de meest geliefde ter wereld. Een veelheid aan ingrediënten, een festival aan specerijen en zachte kokosmelk om het pittige te verzachten. Die rijkdom wil ook jij ongetwijfeld in je nieuwe combinaties verwerken.

Thaise keuken = wereldkeuken

Thaise keuken = wereldkeuken

Aangezien er in Thailand meer dan 40 verschillende volkeren wonen, is het ook niet meer dan normaal dat die diversiteit zich ook op culinair niveau doorzet. Door haar overvloed aan verschillende pepers en verse kruiden – zo zijn er bijvoorbeeld maar liefst drie soorten basilicum – is de Thaise keuken een van de wijdst verspreide wereldkeukens. Voor elk wat wils, zeg maar. 

 

Naast de restaurant bieden ook de food stalls langs markten of openbare pleinen heerlijke gerechten aan. De porties van deze streetfood vallen misschien wat kleiner uit, maar zijn erg geconcentreerd van smaak. Een echte Thai is het dan ook gewend om ongeveer zes keer per dag een kleine maaltijd te eten.

Afwisseling tussen zoet en pikant

Behalve rijst – mango sticky rice is een favoriet ontbijt van veel Thai – zijn de meest gebruikte ingrediënten thaise aubergine, kokosmelk, koriander, gember en knoflook. Samen met mie noedels of rijst vormen ze de hoofdbestanddelen van een Thaise maaltijd. Tom kha kai (een romige kokosnoedelsoep met kip) en pad thai (gebakken mie noedels met sojascheuten of boontjes, vlees/vis en gehakte pinda’s) zijn gerechten die op elk Thais (geïnspireerd) menu prijken en door de hoeveelheid of type pepers naar wens opgepept kunnen worden. 

Je maakt een Thaise maaltijd pittiger door er phrik nam pla naast te serveren: fijngehakte chilipepertjes met flinters rauwe knoflook geserveerd in een hoeveelheid vissaus en limoensap.

Vier verrijkende smaakmakers

Vier verrijkende smaakmakers

Er staan vier smaakmakers centraal in de Thaise keuken: galanga, citroengras, vissaus en Thaise chilipepers. Galanga heeft als wortelstok wel iets weg van het scherpzoete gember maar heeft een kruidigere en frissere nasmaak. Citroengras geeft een subtiele smaak af die het midden houdt tussen die van citrus en aardse toetsen. Vissaus wordt gemaakt van gefermenteerde vis, meestal ansjovis, en is natuurlijk gezouten. De Thaise chilipeper is als vierde smaakmaker erg heet en speelt een cruciale rol in de phrik nam pla.

Rund smoren

Hoe laat je rundsreepjes zijn stevige structuur behouden tijdens het smoren?  Na het aanbraden van het gerecht in vet, gaar je het vlees verder in eigen vocht, al dan niet met een toevoeging van water of bouillon.

Bereid je degelijk voor: onderstaande parameters houd je beter goed in de gaten tijdens het smoren of braiseren.

  • Afsluiting: tijdens het smoren houd je het deksel op de pan.
  • De starttemperatuur: bij het aanbraden varieert die tussen 140°C en 160°C.
  • De soort vloeistof: je kunt wijn, bier of een marinade gebruiken om te blussen.
  • De hoeveelheid vloeistof: vloeistof moet je toevoegen tot maximaal een kwart van het te braiseren product.
  • De temperatuur tijdens het garingsproces: die temperatuur varieert tussen 85°C en 100°C; het is belangrijk om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Hoe lager de temperatuur, hoe malser en smakelijker het eindresultaat.

3 keer succesvol met de Thaise keuken

Een geslaagde Thaise maaltijd prikkelt al je smaakpapillen maar hoe begin jij nu concreet aan de Thaise grondbeginselen in jouw keuken?

  1. Zero waste. In de Thaise keuken wordt de hele korianderplant gebruikt: de verse bladen tot stengel worden in sauzen en soepen als garnering gebruikt; de wortels en de zaadjes worden gestampt en in diverse currypasta’s gebruikt en aan marinades toegevoegd. Denk dus twee keer na voor jouw koriander opnieuw in de vuilbak belandt.
  2. Restverwerking. Thai fried rice is het ideale eenpansgerecht. Verhit een wok met een scheutje olie en bak hierin de rijst krokant, samen met groenten die nog over zijn van vorige dagen. Blussen doe je met een scheutje Teriyaki, Ketjap Manis of sojasaus.
  3. Geurmarketing. Vul schalen met Thaise kruiden en vruchten die je in je gerecht hebt verwerkt en decoreer hiermee je eetzaal,  zo komen de aroma’s optimaal tot uiting en zet je iemands speekselklieren alvast in werking.  

Thaise gesmoorde rundsreepjes met spinazie en prei

Thaise gesmoorde rundsreepjes met spinazie en prei

Thais koken kan je ook met ingrediënten van bij ons. Om deze hartige bereiding op te frissen, voegen we op het einde nog wat limoensap toe. En uiteraard kan rijst in dit recept niet ontbreken.

 

Ontdek het recept

Thaise smaakmakers

Thaise smaakmakers

Wie de zoete toetsen van een gerecht wil benadrukken, gebruikt Conimex Ketjap Manis in combinatie met Knorr Professional Geconcentreerde Visbouillon, suiker, Knorr Professional Specerijenpuree Peper, Knorr Professional Specerijenpuree Knoflook en natuurlijk koriander.

Laat de marinade minstens 2 uur (of een hele nacht) trekken in de koelkast .

Serveer met Knorr Parboiled Langkorrelrijs

Snel bestellen

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu