Menu

Ik werk in…

Ga verder

De inhoud van de site wordt gewijzigd op basis van je type bedrijf 

Zijn superfoods exclusief voor gastronomische restaurants? Tuurlijk niet. Ze zijn dan wel trendy, maar eigenlijk gaan ze al eeuwen mee. Heel wat hippe kruiden, specerijen, groenten en vruchten zijn van oudsher gezonde én lekkere smaakmakers. Wanneer, hoe en waarvoor zet je ze in?

Kurkuma (geelwortel)

Kurkuma (geelwortel)

Kurkuma is familie van de gemberplant en is bijzonder populair in Azië en het Midden-Oosten.

  • Combineert makkelijk met: verse kruiden, groenten, gevogelte, vis, eieren, bonen, linzen, rijst, spinazie en aubergines.
  • Lekker in: sappen, dressings, yoghurt, stoofpotjes, wokgerechten, marinades en zelfs als popcorntopping.
  • De smaak: mild bitter, maar niet overdreven scherp.

Did you know? Kurkuma is een interessante aanwinst voor de bistrokeuken. Het kruid heeft dan ook heel wat goede eigenschappen:

  • natuurlijke kleurstof (oppassen voor vlekken!)
  • natuurlijk antibioticum dat helpt bij ontstekingen
  • stimuleert de spijsvertering
  • goed voor de huid
Avocado

Avocado

De advocado speelt dé hoofdrol in de Mexicaanse keuken. Vandaag is deze romige, peervormige vrucht ook bij ons superpopulair. Doe er dus je voordeel mee in je keuken!

  • Combineert makkelijk met: vis, krab, tomaten, citrusvruchten, feta, koriander, lamsvlees, chocolade, rijst, …
  • Lekker in: hartige én zoete gerechten: salades, dipsauzen zoals guacamole, mousses, gazpacho cheesecake, chocoladetaart, …
  • De smaak: nootachtig

Did you know?

Avocado is een veelzijdig ingrediënt: van voorgerecht tot dessert. Deze topper heeft enkele bijzondere eigenschappen:

  • een van de meest voedzame vruchten
  • bevat goede mono-onverzadigde vetten (cholesterolvriendelijk!)
  • bevat ook vitamine E, eiwitten, mineralen (ijzer!) en vezels
Peulvruchten

Peulvruchten

Gedroogde bonen, erwten en linzen zijn wereldwijd een bijzonder belangrijke voedingsbron én ze zijn voordelig in aankoop. Integreer ze dus in je gerechten als eiwitrijke vleesvervanger én als kleurrijke mooimaker op het bord.

  • Populaire soorten: boterboon, adukiboon, bruine/rode/gele linzen, cannelliniboon, flageolet, kikkererwten, sojaboon, kidneyboon, …
  • Combineren makkelijk met: schaal- en schelpdieren, groenten, rijst, knoflook, ui, oregano, tomaten, (kokos)room, …
  • Lekker in: hummus, stoofpotjes, falafel, pasta, soep, …

Did you know?

Peulvruchten zijn goedkoop en makkelijk te verwerken. Echte pro’s in de keuken, dus. Andere voordelen:

  • Ze zijn erg voedzaam: ze bevatten veel vezels en eiwitten.
  • Ze hebben een relatief kleine ecologische voetafdruk.
  • De bloem is een alternatief voor traditioneel brood en gebak.
Granen

Granen

Volle granen zoals kamut, bulgur, farro, boekweit, quinoa, gerst, gierst, amarant, sorgho, freekeh, spelt en haver (en teff) veroveren volop de restaurantmenu’s.  Zet ze dus op de kaart!

  • Goede eigenschappen: Veel rijker aan voedzame vezels en complexe koolhydraten dan de geraffineerde versies. Vervangers voor aardappelen of pasta.
  • Combineren makkelijk met: yoghurt, fruit, room, kaas, paddenstoelen, kruiden, gevolgelte, tomaten, knoflook, …
  • Lekker in: ontbijtgerechten, risotto, pilav, maaltijdsalades, …

Noten

Noten

Noten zijn voedzame smaakmakers en daarom een bijzonder veelzijdig ingrediënt. Vroeger waren ze vooral bekend voor zoete gerechten, maar ze zijn zeker ook toepasbaar in hartige bereidingen.

  • Populaire soorten: amandelen, cashewnoten, hazelnoten, kastanjes, walnoten, pindanoten, pijnboompitten, pistachenoten, …
  • Combineren makkelijk met vanalles: je kan ze roosteren voor een complexe smaak, malen om in baksels te gebruiken, hakken als topping en rauw blenden voor een romige dressing.
  • Lekker in: chocolade, ontbijtgerechten, stoofgerechten, sauzen met paddenstoelen, desserts, …

Did you know?

Noten zijn een fantastisch product in de keuken, óók al omdat ze zo gezond zijn.

  • Ze bevatten veel onverzadigde vetten.
  • Ze zijn een bron van vitaminen en mineralen.
  • Ze hebben een hoog eiwitgehalte.
Aciabessen

Aciabessen

De Braziliaanse aciabes is een megapopulaire superfood in hippe brunch- en ontbijtzaken. De zwartblauwe vruchtjes bevatten weinig vlees en véél sap. Misschien ook een leuke (weekend)suggestie voor je bistro?

  • Goede eigenschappen: acaibessen bevat veel vitaminen, antioxidanten, eiwitten, mineralen en omega-vetzuren.
  • Combineren makkelijk met: fruit, granola, noten, yoghurt, (plantaardige) melk, …
  • Lekker in: een ontbijtbowl, sapjes en smoothies.

Chiazaad

Chiazaad

De energetische donkere zaadjes uit de bloem van de Chiaplant komen uit Guatemala en Mexico, en zijn familie van de muntplant. Tip: een saladedressing met chiazaad geeft een klassieke sla meteen een trendy twist (en een extra gezondheidsboost)!

  • Goede eigenschappen: bevatten veel eiwitten, omega-3 vetzuren, antioxidanten, calcium,  vezels, kalium, ijzer, selenium, borium, foliumzuur en magnesium.
  • Combineert makkelijk met: fruit, (plantaardige) melk, yoghurt, ahornsiroop, …
  • Lekker in: pudding, marmelade, yoghurt, granola, havermout, saladedressing …

Boerenkool

Boerenkool

Boerenkool is helemaal terug! Heel wat restaurants zetten deze winterse supergroente weer op het menu. En terecht. Want de groene bladeren zitten boordevol goodies. Haal jij de boerenkool straks ook uit de vergeethoek? Er zijn vandaag tal van nieuwe bereidingswijzen en interessante smaakcombinaties.

  • Combineert makkelijk met: kaas, knoflook, (zoete) aardappel, garnalen, ei, spek, vis, avocado, tahini, nectarines …
  • Lekker in: smoothies en sapjes, salades, pesto, hummus, een stevig ontbijt, hartige gerechten en als (gefrituurde) snack.