Menu
Punten

La Commanderie is de lokale trots van de Voerstreek. Samen met zijn broer, vrouw en kinderen runt Vincent Baltus een forelkwekerij waar het volledige proces nog ambachtelijk verloopt. Dat La Commanderie een hemel is voor liefhebbers van zoetwatervis bewijst de grote toestroom. Klanten kunnen hier evengoed sportvissen, als van de forel proeven in de brasserie of het kweekdomein bezoeken voor een rondleiding. 
 

Welke invloed heeft het water van de Voerbron op de smaak van jullie forel? 

"Ik beschouw De Voer als de Rolls Royce voor mijn forellen: het calciumgehalte is voldoende hoog, de temperatuur is perfect constant (te warm water zou namelijk schadelijk zijn voor de vis en ook te koud water houdt risico’s in) en het water is voldoende zacht. Ik vertrouw het water in die mate dat ik het dagelijks drink. Verder laat ik regelmatig analyses van het bronwater uitvoeren om de transparantie en kwaliteit te blijven garanderen."

Hoe is de sector van forelkwekers er momenteel aan toe?

"Hoewel mijn familie al jarenlang actief is in de oudste forelkwekerij van ons land, kan ik niet anders dan vaststellen dat de sector niet langer rendabel is. Zo is het vrij moeilijk geworden om er een winstgevende onderneming van te maken. Elk decennium is er een jaarlijkse uitstroom van 20% professionele kwekers. Wij maken het verschil door verschillende parameters in onze bedrijfsvoering te betrekken. Door de manuele bevruchting van de eitjes in ons labo kan je ons enerzijds beschouwen als producent, maar anderzijds zijn we door onze eet- en drankfaciliteiten ook horecaondernemer en verdelen we onze forel zowel naar particulieren als professionele klanten. En daarnaast nemen we ook nog een educatieve, toeristische functie op door onze gasten rond te leiden op ons domein."

Het is uiteraard zo dat je meer investeert in biologische voeding, maar die meerkost krijg je terug op kwaliteitsniveau.

 


Waarom krijgen de forellen biologische voeding toegediend?

"Die keuze past binnen onze bedrijfsfilosofie. Wij willen voor een eerlijk product staan, zonder extracten, kleurstoffen, genetisch gemodificeerde organismen of pesticiden. Een cleane en transparante uitstraling is belangrijk voor La Commanderie. Het is uiteraard zo dat je meer investeert in biologische voeding, maar die meerkost krijg je terug op kwaliteits- en smaakniveau van de vissen. Daar staat dan een grotere controle over de smaak, textuur en finesse van het eindproduct tegenover."

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu