Menu
Punten

Voor veel chefs heeft de Japanse keuken een mythische status; vaak is het een uitdaging om authentieke Japanse invloeden in creaties te verwerken zonder afbreuk te doen aan de eigen stijl. Hoe rijm je nu precies de Belgische keuken met de Japanse elegantie? 

De essentie van de Japanse keuken

De essentie van de Japanse keuken

Zuiverheid is een kernbegrip in de Japanse keuken. In het land van de rijzende zon worden producten idealiter zo min mogelijk bewerkt; bovendien zijn de gebruikte ingrediënten vaak vetarm. Toch is deze Japanse eenvoud behoorlijk complex. In Japan duurt het enorm lang om het tot Sushimeester te schoppen. Daar gaan jàren opleiding aan vooraf. 

De Japanse keuken heeft de reputatie van gezond te zijn. In het ideale scenario blijven de vijf smaaksensaties – zoet, zuur, bitter, zout en umami – altijd in balans. Zelfs in combinatie met mie noedels of rijst bevat een Japanse maaltijd een ruime variatie aan voedingsstoffen. Dat evenwicht heeft een filosofisch uitgangspunt: binnen de Japanse cultuur draait alles om ritueel respect: voor het product, het seizoen en de gast.

Vers en puur: de Japanse ingrediënten bij uitstek

Bij Japans koken denk je spontaan aan sushi en sashimi. Toch biedt de Japanse keuken nog een wereld aan andere smaken. Japanse maaltijden worden vaak gegeten met veel vis en rundsvlees, verschillende soorten groenten in een krokante tempura, zeewier (kombu, wakame, …), sojaproducten (tofu, miso, …). Gerechten volgen elkaar niet op, maar worden samen in verschillende kommen aan tafel geserveerd. Ontdek meer.

Probeer gerust enkele Japanse alternatieven uit voor klassiekere ingrediënten. Wil je een gerecht afwerken met radijs, dan kan je gerust ook eens daikon gebruiken. Tip : gebruik  Japanse panko in plaats van klassiek paneermeel. En ook Yuzu is een natuurlijkere (en mindere zure) citrusvrucht in vergelijking met citroen.

 

Natuurlijke smaakmakers

Natuurlijke smaakmakers

Nooit verliezen Japanse chefs zich in boters of onnatuurlijke toevoegingen. Liever wordt er voor een zuivere dashi geopteerd, een bouillon op basis van zeewier en gedroogde tonijn. Ook gember, wasabi en sojasaus zijn niet weg te denken uit de Japanse keuken.

 

Ontdek de belangrijkste smaakmakers van de Japanse keuken: Miso is dé smaakmaker en hét fermentatieproduct (op basis van sojabonen) bij uitstek. De minst gezouten witte miso is een ideale instapmiso en de aardse toetsen van de rode miso passen dan weer beter in vleesmarinades of soepen. De zwarte miso is tot slot een smaakbom voor gevorderden. 

Japanse kooktechnieken

In de Japanse keuken worden groenten en vis vaak rauw gegeten, kort gestoomd of licht gebakken. Verdiep je in enkele specifieke kooktechnieken verbonden aan de Japanse keuken:

Tempura: verschillende soorten groenten en zeevruchten worden in een laagje beslag gefrituurd.

Teriyaki: bij deze kooktechniek wordt rund, kip of zalm gebakken (yaki) in een marinade van knoflook, gember, Ketjap Manis en honing waardoor het een mooie glans (teri) krijgt. Het resultaat is een heerlijke balans tussen zoet, zuur en zout.

Teppanyaki: bij deze kooktechniek worden gerechten gebakken (yaki) op een hete ijzeren kookplaat (teppan); vlees en vis, groenten en saus worden allemaal op dezelfde plaat in hoog tempo bereid en geserveerd.

3 tips voor een Japans geïnspireerde keuken

Smaakverdieping, snijtechniek en opwaardering van producten: het zijn maar enkele belangrijke lessen die je van de Japanse keuken naar jouw keuken kunt meenemen.

 

  1. Smaakverdieping. Gepekelde of gefermenteerde ingrediënten kunnen een meerwaarde betekenen in een Japans geïnspireerd gerecht. Leg augurken, wortels, rauwe bieten, … op zodat je ze het hele jaar door kunt gebruiken en win aan smaak.
  2. Snijtechniek. Hoewel de Japanse keuken erg secuur kan zijn, kan je louter door de juiste versnijding van een stukje rauw vlees of vis een perfecte sashimi bereiden.
  3. Opwaardering. Van een kippenbrochette kan je een Japans geïnspireerde sidedish maken door de kippenspiesjes van een zoute (meer soja) of zoete (meer Teriyaki) saus te voorzien. 

Japanse rundsreep teriyaki

Japanse rundsreep teriyaki

Ga voor de perfecte harmonie met onze authentieke Teriyaki bereiding van sappige rundsreepjes, krokante groenten en rijst. 

Ontdek het recept

Japanse smaakmakers

Japanse smaakmakers

Japanse bereidingen kan je volgens het seizoen of de bereiding aftoppen met stukjes lenteuitjes, een hardgekookt ei, bamboescheuten, sesamzaad, paksoi, wortelen, koriander of limoenrasp.

Wie de zoete smaken van een gerecht wil benadrukken, gebruikt Conimex Ketjap Manis.

Serveer bij Teriyaki Knorr Parboiled Langkorrelrijst

Snel bestellen

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu