Menu
Punten

Een mooie presentatie is onderdeel van de beleving van de gasten. Maar natuurlijk blijft smaak altijd op de eerste plaats staan.

Beheers de basis

Leer de regels, zodat je ze kunt overtreden. Presentatie is aan modegrillen onderhevig, maar er zijn ook basale uitgangspunten. Welke wetten en regels kent het dresseren?

Ken uw klassiekers

De klassieke bordpresentatietechniek gaat uit van de drie hoofdvoedingsbestanddelen met zetmeel, groenten en het hoofdingrediënt in een specifiek arrangement. Een eenvoudige richtlijn voor klassieke bordschikking is om het bord te zien als de wijzerplaat van een klok.

  • Hoofdingrediënt: tussen 3 en 9 uur
  • Zetmeelrijke ingrediënt: tussen 9 en 11 uur
  • Groenten: tussen 11 en 3 uur
Presentatie

 

Spelen met de regels

De klassieke wijze van bordpresentatie nodigt uit tot afwijken. Want juist uit het spelen met de regels ontstaat spanning. Hoe kunt u het dresseren goed voorbereiden?

  • Creëer een kader - Begin met tekeningen en schetsen om het bord te visualiseren. Haal inspiratie uit een foto of voorwerp. Stel een ‘oefenbord’ samen om te oefenen om uw visie te realiseren.
  • Houd het simpel - Focus op een ingrediënt en gebruik ruimte om de presentatie te vereenvoudigen. Een warboeltje leidt af van de hoofdelementen van je gerecht, waardoor de gasten niet goed weten waar ze hun aandacht op moeten richten.
  • Creëer balans - Speel met kleuren, vormen en texturen zodat uw gasten niet overweldigd worden. De presentatie mag nooit de smaak en de functie overweldigen.
  • Zoek de juiste portiegrootte - Zorg ervoor dat u het juiste aantal ingrediënten hebt en dat het bord bij het gerecht past en niet te groot of te klein is. Creëer ook een uitgebalanceerde maaltijd met de juiste verhouding eiwitten, koolhydraten en groenten.
  • Geef het hoofdingrediënt de hoofdplaats - Laat het hoofdingrediënt duidelijk uitkomen en besteed evenveel aandacht aan de ‘ondersteuning’. Dit zijn de overige elementen op het bord zoals de garnituur, sauzen en zelfs het bord zelf.
Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu