Menu

Wat is de basis van alle goede soepen en sauzen? Dé (goedkope!) smaakmaker die jouw gerechten naar een next level katapulteert? Een bouillon natuurlijk, beter bekend als het vloeibare goud in elke keuken. De techniek om bouillon te bereiden is eeuwenoud, maar toch is het vandaag één van de hipste ingrediënten in de hedendaagse keuken.

De bouillontrend begon vijf jaar geleden, aan de achterdeur van een New Yorks restaurant. De chef verkocht er zijn krachtige bouillon als alternatief voor koffie in take-away cups. Het initiatief groeide uit tot een aparte keten met de naam Brodo, Italiaans voor bouillon. Al gauw volgden de zogenaamde influencers, de kookboeken en Instagram accounts die gewijd zijn aan het hete, smakelijke goedje. Meer en meer trendy chefs plaatsen bouillon op een voetstuk, waardoor het nu zowaar een hoofdingrediënt is in de eigentijdse lunch scene. Met een publiek dat na de copieuze feestdagen weer meer belang hecht aan gezonder leven, komt dat natuurlijk goed uit. Bouillon geeft kracht, maar bevat nauwelijks calorieën. Grote plus voor zuinige chefs is ook dat bouillon een goedkoop en duurzaam ingrediënt is, dat je met restjes uit de keuken kunt bereiden. Verder kun je bouillon natuurlijk perfect integreren in je eigen signatuurgerechten.

Met deze vijf interessante trends spreek je misschien zelfs een heel nieuw doelpubliek aan.

1. Soup on the go

1. Soup on the go

De flexiwerker van vandaag heeft niet elke dag tijd om uitgebreid te lunchen. Daarom zijn meeneemsoepjes een ideale oplossing. Een heldere bouillon bomvol kraakverse groenten, eventueel aangevuld met peulvruchten, pasta en malse stukjes kip of soepvlees zijn een gat in de markt. Zeker nu consumenten uit gezondheidsoverwegingen geen broodje smos meer willen.

2. Bone broth

2. Bone broth

De cleane smaak van geclarifiëerde bouillon is een perfect alternatief voor koffie of thee. Deze hartverwarmende vitaminebom vol mineralen en antioxidanten is een voedzame aanvulling voor iedereen die gezonder wil gaan leven.

3. Do the ramen

3. Do the ramen

In Azië is het gebruikelijk om ’s middags een kommetje ramen te eten. Een krachtige bouillon aangevuld met noedels, een zachtgekookt eitje, mals vlees en groenten. Werk af met lente-uitjes, gekaramelliseerde uitjes of koriander en je hebt een winner. Een plezier om ongegeneerd luid binnen te slurpen.

4. Bowl of goodness

4. Bowl of goodness

De poké bowl, de Buddha bowl… Het zijn trendy benamingen voor eten uit een -liefst keramieken- kommetje. Hier is de esthetiek enorm belangrijk. Mooi versneden groenten, fruit en vis of gevogelte worden netjes geserveerd, liefst met wat home made bouillon erbij.

5. Trendy toppings

5. Trendy toppings

Een banaal soepje transformeer je tot een gastronomisch pareltje met een lekkere topping. Yoghurt doet het bijvoorbeeld heel goed bij dikkere, gevulde soepen met knolgroenten. Zeker als de kruiding is afgestemd op het Midden-Oosten. Gepekelde groenten geven een extra kick aan veggie soepen. Noten en zaden zorgen voor een gevulder gevoel en zelfs ontbijtgranola kan een originele, crunchy topping zijn. Maar de allerbelangrijkste topping zijn natuurlijk verse kruiden. Niet enkel peterselie, maar ook dille, koriander en basilicum zijn onontbeerlijk voor een cleane smaak.