Menu
Punten

Wie aan Kerstmis en Nieuwjaar denkt, denkt aan lekker eten, gezellige huizen en vrolijke tafels. Je denkt aan gevulde kalkoen, wildstoofpotjes en veel kroketten. Maar hoe zorg je vanuit je grootkeuken voor een feestelijk eindejaar, als veel personeel vakantie heeft en je budgetten beperkt zijn? Haal inspiratie uit onze tips en bezorg je gasten in het ziekenhuis, in de zorginstelling of op school een huiselijk en feestelijk jaareinde. 

Creëer een thuisgevoel met klassieke gerechten

Wil je het feestelijk maken voor je gasten? Dan hoef je niet ver te zoeken. Houd je aan de klassiekers  met een twist. Kalkoen, vol-au-vent en stoofpotjes met wild. Kroketten, gratin en pommes duchesse. IJsstronken en chocolademousse. Ontdek handige feestmenu’s in onze inspiratiebrochure. Belangrijk: blijf zo dicht mogelijk bij de originele, authentieke recepten. Zo herkennen je gasten de smaak van thuis het best en wordt eten extra feestelijk met eindejaar.

Breng iedereen in de sfeer met kerstversiering

Wat is Kerstmis zonder kerstman, of een kerstboom zonder slingers? Zorg voor een grote glimlach op de gezichten van je bewoners, patiënten en leerlingen door jezelf én je gerechten in een feestpak voor de gelegenheid te steken.

  • Verwelkom iedereen met een opvallend en feestelijk spandoek boven de eetzaal.
  • Verkleed je als kerstman en doe een extra ronde door de gangen.
  • Download onze passende menu’s en naamkaartjes, vul ze in en print ze uit. Zo wordt het extra feestelijk.
  • Leg op elke plateau of bij elk gerecht een briefje met kerstwensen van het keukenteam. Een klein gebaar met een groot effect.

Eten is feest: maak een feestelijke kerststand

Grote recepties, bijeenkomsten of feesten zijn dit jaar misschien nog niet mogelijk. Toch kun je het ook op een andere manier aanpakken. Bijvoorbeeld door een leuke stand in te richten voor Kerstmis of Nieuwjaar. Die stand kun je dan vullen met glaasjes punch, kerstkoekjes en chocolaatjes. En je nodigt de mensen uit om in de loop van de dag of week langs te komen. Zo lijkt het toch een beetje op een eindejaarsreceptie of een kerstmarkt in je sociale instelling.

Idee voor het animatieteam: maak een wensboom

Deel aan al je patiënten, bewoners en scholieren blanco briefjes uit. En vraag hen om een wens op te schrijven voor het nieuwe jaar – voor zichzelf of voor iemand anders. Doe dat ook als personeelslid van de instelling of school. Prik daarna al die briefjes met wensen op een centraal prikbord. Op die manier verzamel je mooie boodschappen die ook anderen kunnen inspireren. 

Tips om je budget onder controle te houden in de feestperiode

  • Bespaar tijd en geld met convenienceproducten: werk met bereide aardappelpurees en bouillons in plaats van alles zelf te maken. Want hoe meer tijd je voor de bereiding van een gerecht nodig hebt, hoe duurder het wordt.
  • Combineer gerechten of maak grote hoeveelheden: het vraagt meer tijd om 5 keer 1 kg klaar te maken van een gerecht, dan 1 keer 5 kg. Sommige bereidingen zoals soepen en purees kun je makkelijk invriezen voor een volgende gelegenheid.
  • Minder vlees en vis, meer groenten: wild is niet het goedkoopste product. Verklein je portie van duurder vlees en vis door een extra portie groenten. Dat is niet alleen gezond voor je budget, ook voor je bewoners. Want door hun verminderde smaak en kauw- en slikproblemen kunnen ze alle extra vitaminen goed gebruiken.

Vind nog veel meer ideeën op Eten is Feest. En maak van de feestdagen een hartverwarmende periode voor je gasten.

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu