Menu
Punten

De basis van een lekker gerecht is een goed product. Wil je als chef het verschil maken, dan investeer je in productkwaliteit. Geen beter voorbeeld van een authentiek terroirproduct dan Mechelse koekoek. We frissen de geschiedenis en productkennis achter deze gevederde keizer op zodat je hierna radicaal voor kwaliteit, smaak en textuur kunt kiezen. 
 

Brusselse roots 

Het ras ontstond op het eind van de 18de eeuw en werd tussen Mechelen en Grimbergen gekweekt om Brussel te bevoorraden van vlees. Vandaar ook de bijnaam ‘Brussels kieken’. In de 19de eeuw werd de koekoek zo populair dat hij zelfs geëxporteerd werd naar Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland en Amerika. 

Keizerlijke kenmerken 

De Mechelse koekoek is een grijze vleeskip met een indrukwekkend gestalte. Een volwassen haan weegt meer dan 5 kg en het gewicht van een volwassen hen schommelt tussen 4 kg en 4,5 kg. Deze koekoek vliegt niet en heeft geen specifieke behoeftes naar de oppervlakte van zijn hok. Typisch voor de Mechelse koekoek is de donsachtige bevedering op de poten en tenen.

Commercieel voordeel 

Door een Belgisch streekproduct als Mechelse koekoek op de kaart te zetten, bouw je aan de reputatie van jouw regio. Door de herkenbaarheid en nabijheid van het product krijgen gasten een veilig en comfortabel gevoel.

Tip van poelier Jan D’Hauwe

Tip van poelier Jan D’Hauwe

Communiceer zeker over het gebruik van lokale en ambachtelijke producten via al je kanalen en bouw zo aan je merkwaarde. 

Delicate smaak 

Kleinschalige kwekers voeden de koekoek met gras, kruiden, wormen en insecten. Bovendien verkrijgt de Mechelse koekoek haar zachte en sappige smaak omdat het ras de laatste maanden boekweitmeel en melk gevoederd krijgt. Wist je trouwens dat de meststoffen van de Mechelse koekoek zo gewaardeerd zijn dat ze voor de bemesting van de wijngaarden naar Frankrijk worden geëxporteerd? 

Expert tip

Expert tip

Hoe voeg je een rokerige, gegrilde toets toe aan je koekoek? Strijk de koekoek in met een marinade van Knorr Professional Intense Flavours Deep Smoke en je bekomt een maillard-effect. Hierdoor rond je de smaken natuurlijk af en krijgt je Mechelse Koekoek een subtiel rokerig aroma zonder dat je zelf tijd hoeft te verliezen aan het roken van je saus. 

Bestel hier

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu