Menu
Punten

Poelier Jan D’Hauwe is een man met een verhaal. Als derde generatie is hij een fiere poelier in het Gentse Sint-Amandsberg. Van alle gevogelte heeft hij een bijzondere passie voor de Mechelse koekoek. Uit zijn kindertijd herinnert zich bijvoorbeeld nog levendig hoe deze kip een luxeproduct was en hoe zijn vader zich belangeloos inzette om haar authentieke smaken voor een groter publiek toegankelijker te maken. 

Jullie handel bestaat al drie generaties. Wat is er in die periode precies veranderd? 

"Een authentieke wild- en gevogeltehandel zoals de onze vind je niet zo vaak meer. In de 19de eeuw was het zo dat je in iedere gemeente 3 poeliers vond, terwijl er nu nog amper 2 per grootstad overblijven. Op authentiek niveau schat ik dat er vandaag in België 25 nog professionele poeliers actief zijn."

Is poelier een harde stiel?

"Ik ga er niet flauw over doen; om tot 15u per dag te willen werken, moet je echt gepassioneerd zijn. In mijn geval kreeg ik de liefde overgeleverd van mijn vader, die op zijn beurt de fakkel overnam van zijn vader. Als poelier moet je wel om kunnen met de realiteit dat je jezelf in de winter bijna te pletter werkt, terwijl je in de zomer quasi niets om handen hebt. Bovendien is het een arbeidsintensieve sector: wij hebben geen machines om hazen te villen en ook het ontbenen, pluimen en kuisen gebeurt met de hand. Pas op; je hoort me niet klagen. Ik voel me al meer dan 40 jaar gelukkig bij mijn job en ik leer nog elke dag bij."

01:25

De Mechelse koekoek is een van de oudste Belgische kippenrassen en ik ben er nog altijd fier op dat ik dit terroirproduct kan en mag verkopen.

Waarom is het voor jou zo belangrijk om Mechelse koekoek en andere terroirproducten aan te bieden? 

"Ik vind dat het onze rol is om zoveel mogelijk eigen producten te promoten. Je proeft toch bijna de roots in producten als witloof, asperges, mosselen, aardbeien of kersen? Ook de Mechelse koekoek is een van de oudste Belgische kippenrassen en ik ben er nog altijd fier op dat ik dit terroirproduct kan en mag verkopen."

Wat is jouw eigen favoriete bereiding met koekoek?

"Gewoon in de kasserol of in de oven. Als het lekker warm wordt, vul ik mijn koekoek op met dragon of enkele schijfjes citroen. Dan ga ik voor een klassieke combinatie met frietjes, kroketjes of puree en serveer ik er kropsla bij. Tijdens het winterseizoen beschouw ik mijn koekoek als comfortfood. Meestal grijp ik qua garnituren naar perziken, peren, appelmoes of veenbessen."

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu