Menu
Punten

Een terroirproduct staat of valt met de seizoenskwaliteit. In het geval van vlaswijting komt dit neer op het winterseizoen. Dan is hij optimaal in te zetten als kabeljauwvervanger. Bovendien zorgen zijn vaste structuur en scherp prijskaartje ervoor dat deze vis het potentieel heeft om tot een algemene publiekslieveling uit te groeien. 
 

1. Vloeibare moestuin 

Net zoals in een echte moestuin kan je alles – van vis over algen tot zeesla – gebruiken uit de Noordzee. Vlaswijting zwemt graag in het zoute water van de Noordzee en in combinatie met bijvoorbeeld zeesla (als alternatief voor spinazie) kan je jouw gasten een pure smaakbom voorschotelen. Door minder bekende vissen en bijvangst als vlaswijting te promoten, zorg je ervoor dat het visaanbod wordt uitgebreid. 

2. Sportieve zwemmer 

Vlaswijting staat als kabeljauwachtige ook nog bekend onder de namen ‘pollak’ of ‘witte koolvis’. Je herkent hem aan zijn gele borstvinnen, een donkergroene rug en een zilverkleurige buik. Het visvlees kleurt grijswit. Deze vis groeit bijzonder snel – hij kan tot 1,30 meter uitgroeien en tot dertig jaar oud worden. De reglementaire minimum aanlandingsgrootte is 30 cm. Verkies echter grotere vissen (vanaf 40 cm) om er zeker te zijn dat het dier wel geslachtsrijp was toen hij opgevist werd. 

Tip van Jason Savels

Tip van Jason Savels

Vlaswijting wordt verwerkt in fish sticks, kibbeling en andere gepaneerde witvisproducten. Daardoor past vlaswijting als een vis in het water op een kindermenu. 

3. Duurzame stand-in voor kabeljauw 

In vergelijking met zijn grote kabeljauw-broer heeft vlaswijting een vastere structuur waardoor hij heel gemakkelijk op de barbecue gegrild kan worden en ook overeind blijft in een ovenbereiding. 

4. Laagdrempelige instapvis 

Omdat vlaswijting perfect graatloos geserveerd kan worden, is het als hapje of snack vaak de lievelingsvis van kleinere kinderen of mensen die niet houden van complexe visbereidingen of uitgesproken zilte smaken. Verder kent deze vis ook een verwerking naar fish sticks, kibbeling en gepaneerde witvisproducten. 

Expert tip

Expert tip

Wees niet al te voorzichtig bij het uitkiezen van je garnituren bij vlaswijting.  Smaakmakers als een mosterdsausje, een krachtige tomatensaus met extra tuinkruiden, een pittig sausje op basis van Knorr Professional Schaaldierenfond, laat deze vis ver boven zicht uit stijgen.

Bestel hier

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu