Menu
Punten

Als Belgen zijn we te weinig chauvinistisch over de kwaliteit van onze groenten. Denk maar aan witloof: nergens anders ter wereld dan bij ons kan je deze unieke groente terugvinden. En dat allemaal dankzij de gepassioneerde telers achter dit product. Wij loodsen je door de belangrijkste feiten en laten je van de pure essentie van dit witte goud uit volle grond proeven. 
 

Ontstaanslegende 

In de winter van 1833 plaatste Franciscus Bresiers, de hovenier van de Brusselse ‘Botanieken Hof’, zijn chicoreiwortels rechtop en dicht bij elkaar met de bedoeling er losse chicoreibladeren uit te kweken. Om de groei te bespoedigen, strooide hij er aarde over. En dan voltrok zich het wonder: uit de wortels ontwikkelden zich geen losse bladeren, maar prachtige witte kroppen. 

Arbeidsintensieve kweek 

Deze knapperige groente doet er enkele jaren over eer het volgroeid is. Eerst worden de witloofwortels gekweekt, daarna worden ze ingezet in aarde en vervolgens afgedekt zodat de scheuten die op de wortels komen, mooi wit blijven. Het kweken van grondwitloof vraagt dus heel wat werk en in aankoop is deze groente dan ook ietsje duurder. Daartegenover staat dan weer de delicate smaak en de rijkdom aan vezels die grondwitloof bevat. 

Versheidstest 

Controleer de levering van je witloofteler of groenteboer op de volgende aspecten: Kies voor stevige stronkjes met een vaste krop die mooi wit (zonder kleurafwijkingen) kleuren en waarvan de top gesloten is. Hoe witter, hoe smakelijker. Let erop of de randen van de blaadjes lichtgeel zijn. Nog één ding: de voet van het witloof moet ook zo wit mogelijk zijn.

Afzetmarkt 

De afzetmarkt van witloof is beperkt door de eigen nationale gastronomie, al is er ook een minimale export richting de Verenigde Staten. Dat mag je echter niet tegenhouden om de bitterzoete toetsen van deze inlandse groente te combineren met Italiaanse smaken of zuiderse bereidingen.  

Expert tip

Expert tip

Geef je witloofgerecht diepgang door Knorr Professional Geconcentreerde Bouillon Groenten toe te voegen aan je vinaigrette. Hierdoor krijgt je gerecht de rijk geschakeerde smaak van volle groenten. Deze licht gekruide en gezouten geconcentreerde bouillon is de ideale partner om efficiënt en snel een gerecht op smaak te brengen. 

Bestel hier

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu