Menu
Punten

De Chefs van de Mise en Place community helpen u met tips en recepten om kosten te besparen. De feestmaaltijd is er vaak één vol luxe en verleiding. Daar hoort een hoge prijs bij en dat werpt weer een drempel op voor de gast. De trend onder consumenten is de afgelopen jaren om vaker thuis te blijven. Het is dus belangrijk de prijzen omlaag te krijgen en de marge goed te houden. Hoe kan je slim inkopen zonder in te leveren op beleving?

Truffel → grotchampignon

Truffel → grotchampignon

Er is niets dat de volle smaak van een truffel kan vervangen, maar er zijn zeker producten die ook een dimensie aan een gerecht toevoegen. Probeer de bruine grotchampignons uit de mergelgrotten van Riemst eens. De champignon is voller, pittiger en vleziger dan de bekende champignons van bovengrondse teelt en geeft een diep, aards karakter aan gerechten. Bovendien is het een prachtig Belgisch streekproduct. In Bussel produceert het bedrijf Le Champignon de Bruxelles op afval van brouwerijen smaakvolle champignons met een bijzondere smaak. De truffel is onovertroffen, maar de alternatieven mogen er zeker ook zijn!

Tarbot → griet, kabeljauw.... vraag het aan uw leverancier

Tarbot → griet, kabeljauw.... vraag het aan uw leverancier

Tarbot is een geweldige vis. Maar ook een bijzonder duur ingrediënt. Griet en kabeljauw zijn ook rond deze tijd in het seizoen en vriendelijker geprijsd. En net als de tarbot zijn dit zeer flexibele vissen die niet misstaan op een luxueuze feestdis met de mooiste ingrediënten.

Kreeftenvlees → winterrivierkreeft

Kreeftenvlees → winterrivierkreeft

Kreeftenvlees is een prachtig product. Het stevige zoete vlees voegt als garnituur, ragout voor kroketten en basis voor soepen en sauzen veel karakter toe. Maar eigenlijk is het vreemd om de Canadese kreeften in te vliegen die in deze tijd van het jaar in het seizoen zijn of om dure gamba’s te kopen. De gestreepte rivierkreeft is nu ook verkrijgbaar tegen veel zachtere prijzen. Het is een exoot die in delen van Europa uit dreigt te groeien tot plaag, dus het is ook nog eens een duurzaam product. Veel chefs zijn al zeer enthousiast over de toepassing van deze kreeft in een bisque, tartaar of kroketten.

Hertenrug → wild konijn of everzwijn

Hertenrug → wild konijn of everzwijn

Ree en hert zijn in het seizoen, maar tegen een hoge prijs. Natuurlijk is het geweldig om te werken met wild. Alleen al omdat niet veel mensen het thuis op tafel zetten. Dan is het slim te kiezen voor wild met een mooie marge. Wild konijn is in dit seizoen prima te verkrijgen tegen zacht prijzen en de volle smaak van wild zwijn is een perfect onderdeel van Bourgondische feestdagen. Een goede poelier of jager weet precies waarop u zit te wachten.

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu