Menu
Punten
1.	Laat je ondersteunen in je rol als leider

1. Laat je ondersteunen in je rol als leider

Weinig chefs hebben een opleiding in leiderschap gehad. Daarom is het belangrijk om je rol als ‘leider’ kritisch te analyseren en te bekijken welke verbeteringen mogelijk zijn. Ook leiderschap is namelijk een kwestie van persoonlijke groei. Ben je snel overprikkeld of durf je je frustraties al eens op een ander te richten? Dan kan je je laten begeleiden in een cursus stress- of crisismanagement. Een geweldige leider staat stevig met de voeten op de grond, maar is toch voldoende empathisch naar zijn team. 

2.	Implementeer een gezond werkrooster

2. Implementeer een gezond werkrooster

De werkuren in de horecasector botsen vaak met de beschikbare vrije tijd van vrienden en familie. Ook lange werkdagen en overuren maken deel uit van de job. Toch is het hebben van voldoende vrije tijd belangrijk om gemotiveerd te blijven. Zie erop toe dat je medewerkers niet opgebrand of oververmoeid raken en tracht flexibel in te spelen op hun noden.

  • Pols bij je team naar hun ideale verlofweken en communiceer de sluiting van je restaurant ruim van tevoren naar je medewerkers én gasten. 
  • Structureer de vrije dagen. In het beste geval sluiten vrije dagen op elkaar aan. Weinig mensen zijn goed uitgerust na een halve dag in het midden van de week en een vrije dag enkele dagen later. Hoe beter iemand rust kan nemen, hoe sterker de prestaties worden. 
  • Ga eens na of je verhouding van openings- en sluitingsdagen goed zit. Kan je dezelfde omzet genereren doorheen de week en is er vanuit je team vraag naar een vrij weekend? Dan kan je de keuze maken je medewerkers tijdens het weekend te laten genieten van hun sociale leven.
  • Nodig sprekers uit rond precaire topics als mindfullness en depressie. 
  • Zorg voor een marktconforme en competitieve verloning en vergoed gemaakte overuren.  

3. Wakker het familiegevoel aan

3. Wakker het familiegevoel aan

Een sterk team is als een tweede familie. Een duidelijke leidersvisie en een realistisch werkschema creëert gelukkige mensen, wat een team nog sterker maakt. Een hiërarische restaurantcultuur zonder inspraak zorgt daarentegen voor een uitstroom aan talent. Wakker als leider een warm familiegevoel aan waarbij iedereen elkaar helpt en ondersteunt. Medewerkers die het fijn vinden om ergens te werken, zetten zich beter in en blijven doorgaans ook langer. 

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu